Много интересна сага се разиграва в Благоевград през последните седмици

...
Много интересна сага се разиграва в Благоевград през последните седмици
Коментари Харесай

Първа кражба на референдум се задава у нас

Много забавна сага се разиграва в Благоевград през последните седмици около желанието на кмета Илко Стоянов (ИТН) да реконструира локалния плувен комплекс и прилежащия парк " Бачиново ". Предвижда се инвестицията да се осъществя посредством заем от 17.5 млн. лева, а гражданска група, която е срещу желанията на кмета, внесе подписка за референдум против тегленето на заема.

Самият Стоянов е прочут като труженик на директната народна власт, принадлежността му към Има Такъв Народ е обвързвана точно с нея - бе деятел при националното допитване, организирано пред 6 години по концепция на " Шоуто на Слави ". Сега инструментът на директната народна власт бе извърнат против него, по тази причина бе много любопитно по какъв начин ще реагира. И Стоянов разгласи, че... оглавява референдума, предлагайки на общинския съвет да включи 6 негови въпроса.

Реално редакция мъчно би била осъществима, тъй като по реда на закона за директното участие подписи се събират за съответен въпрос. Общинският съвет може да редактира питането, но без да трансформира смисъла му. Законът категорично не е разгледал алтернатива един въпрос " да се обогати " с цели шест.

Отделно от това обаче кметовете имат право да предизвикват референдум. Тоест благоевградският може в действителност да предложи въпроси чрез друга процедура. Тъй или другояче организирането на местни референдуми у нас е толкоз произвол(но), че като нищо в Благоевград може да забележим самобитна кражба на допитване.

Предисторията на сагата е бурна. Плувният комплекс не работеше дълго време след провалена концесия, а построяването на практика на изцяло нов общински аквапарк бе главното кандидат-кметско заричане на Стоянов. И незабавно след спечелването на изборите през лятото на 2021 година (частичен вот) тръгна да го осъществя.

Оказа се обаче, че би трябвало да се тегли стабилен заем. Основна част от него е за аквапарка, а по-малка - за " Бачиново ". Остро срещу се оповестиха депутатите на Политическа партия от района (с Андрей Гюров начело), Демократична България - също. Съображения имаха също ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Така през май 2022 година общинският съвет неодобрява Стоянов за заема.

След много премеждия през септември заемът бе утвърден. Това стана след предложение на Движение за права и свободи в съвета. Но регионалният шеф Николай Шушков оспори правосъдно решението. Основният му претекст бе, че по Закона за общинския дълг предложение за вдишване на кредит може да се внесе само от кмета.

Сагата бе придружена и с ред процедурни хватки, няколко митинга против заема, а на финала пристигна и подписката за референдум (и тя мина бурно с опити за саботаж). Бяха събрани 12 075 подписа, с към 3000 повече от нужните за привикване. Сега следва инспекция на ГРАО.

А Стоянов отвърна, че допитването така или другояче е безсмислено, тъй като заради правосъдното оборване се пропускат сроковете на реализация за плана. Но пък, в случай че съветът утвърди референдум, щял да предложи своите си въпроси. В последна сметка не е ясно за какво, в случай че планът е към този момент провален заради забавяне, Стоянов не предложи съветът да се откаже от заема.

 

ЗА

Стоянов твърди, че е нарушил стопански ползи, които са желали да застроят зоната на аквапарка и " Бачиново ". Шестте въпроса, нужни за допитване, съгласно него са:

- Съгласни ли сте Община Благоевград да резервира и развие аквапарка и той да не бъде разрушаван?;

- Съгласни ли сте " Бачиново " да остане напълно зелена зона без право на застрояване?;

- Съгласни ли сте Община Благоевград да развие независимо 70% от ресурсите на минерална вода, която има?;

- Съгласни ли сте Община Благоевград да развие независимо нова ски зона в местността " Бодрост - Картала “?;

- Съгласни ли сте Община Благоевград да развие независимо високотехнологична и паркова зона на територията на някогашните казарми в града?;

- Съгласни ли сте Община Благоевград да развие независимо индустриална зона " Зелендол "?

 

ПРОТИВ

Съображенията против плана на кмета са доста - проектите не са съпроводени с планове за възвращаемост, не е извършен разговор с обществеността, изискванията в парк " Бачиново " може да се подобрят много повече и т. н. Самият факт, че бързо се събраха 12 000 подписа, приказва за настроенията на хората.

Ето визията на някогашния кандидат-депутат от Политическа партия Методи Байкушев:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР