Много хора все още изпитват неудобство, когато чуят или когато

...
Много хора все още изпитват неудобство, когато чуят или когато
Коментари Харесай

Трудната дума секс

Много хора към момента изпитват стеснение, когато чуят или когато произнасят тази дума. Но в действителност тя значи “пол ”. Особено мъчно е, когато би трябвало да разбираем на децата си тези връзки сред мъжа и дамата, които в последна сметка са ги довели на този свят. Някои родители мислят, че това е диалог, който би трябвало да се организира при започване на пубертетната възраст. И бъркат. На процедура половото образование както и възпитанието изобщо стартира с раждането на детето. Дори се приказва, че отношението на майката към бебето, което е още в утробата й е от огромно значение за по-нататъшното му развиване.

В края на втората година дребния човек към този момент има визия за своята полова принадлежност и се разпознава с родителя от същия пол. Психолозите поучават децата до 4-5 годишна възраст да виждат постоянно родителите си голи и по този начин сами да схванат физическата разлика сред половете. Много постоянно малчуганите пипат половите си органи, а момченцата получават забележима ерекция. Често на такива дейности родителите реагират остро със възбрана и наказване, което е извънредно погрешно. Не би трябвало да се насочва вниманието на децата към външните полови органи като към зона “табу ”, нещо срамно, порочно и неприемливо. Защо да забраняваме на децата си нещо, което всеки естествен човек в зрелост прави без да изпитва възприятие за виновност?! Децата до нахлуване в пубертета (около 11-13 години) са полово неактивни и за тях половите органи имат значение само като отличителен белег сред мама и баща, а постоянно се считат и за отделителни органи.

 Когато детето е наясно със своята полова принадлежност, то доста по-лесно приема и обществената роля, която му се задава от културната норма. Момиченцата играят с кукли и имитират майките си, а момченцата са запалени по колички, багери, танкове и играят на бойци и служители на реда. Много родители стартират да се тревожат, когато детето им не съблюдава тези “изисквания ”. Смятат, че в случай че едно момченце обича да играе с кукли от него може да стане хомосексуален мъж. Това обаче не е по този начин. Ако детето не се предизвиква да приема държанието на срещуположния пол – няма нищо ужасно. След време тези “страсти ” под натиска на средата се не помнят.

 Понякога,обаче, родители, които мощно са желали да имат момче, стартират да се отнасят към новороденото момиченце като към предстоящ мъж. Те желаят от него да бъде мощно, уверено, строго. Възможно е и противоположното – към новороденото момче, “неизпълнило ” желанието да се роди момиче, да се чака да е благ, влюбчив човек, да семейства, да го обличат очебийно женствено и така нататък
В такива случаи детето е сепнато в своята полова идентификация. Не може да откри правилно своя пол и даже по-късно да няма полови проблеми, претърпява доста по- мъчно пубертетната възраст.

 След 4-годишна възраст децата са в положение да схванат по какъв начин се появява бебето, стига да им е обяснено на наличен език и без терзания. На 10 годишна възраст за момиченцата е наложително да знаят какво е менструация, по какъв начин, за какво, и по кое време се появявя. На момчетата след 11 години би трябвало да се обясни какво са мокрите сънища, за какво се появяват и с какво са свързани. Няма мъж, който в никакъв случай в живота си да не е мастурбирал и по тази причина би трябвало да се каже на момчето, че това не е неверно и пагубно за здравето му, стига да не изпълва цялото му схващане. Някои родители неправилно считат, че децата им са още дребни за тези диалози и остават шокирани, когато открият, че те гледат порно филми и крият куп нецензурен списания под леглото си.

 Други чакат, учебното заведение или някой различен да организира този диалог, тъй като изпитват позор и стеснение да приказват на тези тематики. Вероятно самите те не са получили тази информация от своите родители и просто не знаят по какъв начин да го създадат и какви думи да употребяват без да бъдат вулгарни. За наслада в този момент има доста хубави, съобразени с другите възрасти книги, които могат да оказват помощ на родителите да разкрият пред детето оня свят, без който не можем: Светът на половото другарство сред половете, на любовта сред мъжа и дамата, на физическото и прочувствено израстване през което минава всеки един от нас. И компликациите, които съпътстват пътя към зрелостта, за които ние - възрастните за жалост сме не запомнили.

Инфо: www.varnaparents.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР