Много е деликатна ситуацията. Тази война има цена и тази

...
Много е деликатна ситуацията. Тази война има цена и тази
Коментари Харесай

Калфин: Войната има цена и целият свят я плаща, България няма как да се скрие

" Много е деликатна обстановката. Тази война има цена и тази цена се заплаща от целя свят сега, България няма по какъв начин да се скрие от нея. Не ние я започнахме ", разяснява в петък пред БНР Ивайло Калфин, шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията на живот и труд, някогашен вицепремиер, външен и обществен министър, както и някогашен евродепутат.

" Темата за военната помощ значително е вътрешнополитически проблем. Стана ясно, че част от износа на България, който доста е повишен през последната години, стига до Украйна. Дали през медиатори или директно, това е обособен въпрос. Важен е крайният резултат. Около това се основава вътрешна конспирация в страната – дали да признаем нещо, което е реалност, или да се скрием зад някое смокиново листо ", сподели още той.

По мотив позицията на Българска социалистическа партия, която единствена от ръководещите е твърдо срещу даване на военна помощ, Калфин сподели: " Те са в една странна позиция. От една страна госпожа Нинова министър на стопанската система и принципал на тези фабрики, които създават тази продукция (оръжия – бел.ред.) и които работят на две и на три смени сега. От друга страна тя си пази електората като споделя, че не би трябвало да се дават оръжия на Украйна. Трудно може сред тези две позиции да се откри междинна и поради това вършим едно, а се прикриваме зад официални условия. Вярно е, че официално България не изнася за Украйна, само че дали българската продукция стига до там – има дълбоки подозрения, че това е по този начин ".

Той обаче акцентира, че сега българските оръжия, които вероятно стигат до Украйна, не са помощ, а за тях се заплаща.

Калфин добави, че му е мъчно да планува дейностите на Нинова и не може да допуска дали тя фактически ще съблюдава заканата си да напусне ръководещото болшинство, в случай че Министерският съвет вземе решение България да даде военна помощ на Украйна.

Според обаче него е допустимо тематиката да взриви обединението: " Аз виждам, че и всички тези партии, които загряват към Народното събрание и чакат нови избори, са се обединили към това България да не изнася оръжия за Украйна. Между другото, от време на време това звучи много цинично, тъй като значи по-бързо да свърши войната и по-бързо да се съобщи Украйна ".

Със прекъсването на газа за България и Полша Русия предизвестява Запада

" Това, което прави Русия с газа, са политически дейности. Така че да търсим единствено стопански аргументи няма да бъде съществено ", разяснява Ивайло Калфин във връзка спрените доставки на природен газ от Русия.

" Русия стартира с Полша и България, което е относително безобидно във връзка с Запада, в случай че бяха почнали с Германия или Италия, щеше да има доста по-силен резултат, споделят - " ние ви предизвестяваме ". С нас Русия дава образец на останалите страни на Запад ", счита Ивайло Калфин.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обаче по-рано изясни, че Русия е почнала с България и Полша, тъй като те са били първите две в графика за заплащания на съответния месец. И откакто двете страни не са платили в рубли, както подреди Путин, " Газпром " е прекратил газовите доставки.

Според Ивайло Калфин ще е забавно дали оттук насетне всички държавни управления ще се придържат към това, което към този момент прави българското или ще заплащат по препоръчаната от Русия скица. " При тази скица не съм сигурен обаче, че цената оставка същата ", добави Калфин.

По думите му е доста неприятно, че още веднъж с външни фактори се разклаща ръководството в България: " Ние доста обичаме някой извън да ни споделя какво да вършим, по какъв начин да вършим или по кое време да си сменим държавното управление. И в този момент още веднъж виждаме това нещо. Появява се външен фактор и властта в България стартира да се кара и да се клати ".

По думите му в Европа ръководството се консолидира при външна опасност, при нас е противоположното.

" Докъде ще стигне – в тази настройка ми е мъчно да кажа. Според мен никой няма интерес да върви на избори още веднъж в този момент, след три избора предходната година. В същото време държавното управление дава безредни послания и очевидно не е държавното управление, което ще може да преведе страната през сложните интервали ", уточни Калфин.

На въпрос какво счита за поръчката, че в България ще се ситуира районен координационен център, който ще ръководи общата приложимост на газова и електрическата инфраструктура, Калфин отговори:

" Това звучи хубаво и високопарно, само че би трябвало да се види какво значи това съответно и какво съответно значи " Брюксел ни поддържа ". В смисъл, ние нямаме газ сега, имаме някакви запаси несъмнено, само че по какъв начин тъкмо ще станат доставките? Аз виждам храбрата позиция на държавното управление да споделя, че няма да има проблем, само че ще би трябвало да създадат и идната стъпка и да кажат по какъв начин тъкмо ще обезпечат новите доставки или замяната на газ с други енергийни източници. Това ще бъде към този момент безапелационна политика, а аз за момента не виждам отговор ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР