Мнението за българите в Унгария е много високо и заслугата

...
Мнението за българите в Унгария е много високо и заслугата
Коментари Харесай

Румен Радев поздрави лично българите в Унгария

Мнението за българите в Унгария е доста високо и заслугата за това е ваша, обърна се президентът Румен Радев към представителите на българската общественост там на среща нощес в посолството ни в Будапеща.

Радев дойде на двудневно публично посещаване в Унгария. В рамките на формалното си посещаване президентът има срещи с унгарския си сътрудник Янош Адер, с премиера Виктор Орбан и с ръководителя на Народното събрание Ласло Кьовер.

Където и да вървя по света, колкото и да е натоварена програмата, най-важната и най-вълнуващата част е срещата с вас, нашите сънародници зад граница, уточни президентът.

Той означи, че българската общественост в Унгария е най-старата в Европа, една от най огромните и най-задружните, която повече от 100 години гради тук една дребна България - с доста обич и доста старание.

По думите на Радев нашата общественост в Унгария освен резервира своята национална еднаквост, а и интензивно взе участие в обществено-политическия живот на България. Вие сте доста значима жива връзка сред нашите страни и нации, означи президентът.

Вие сте съумели да се запазите като еднаквост, да останете сплотени, да пазите нашите дух, обичаи, просвета, език, което е извънредно значимо, обърна се президентът към представителите на общността ни в Унгария.

Той благодари на българското самоуправление и на Дружеството на българите в Унгария, на хората, ангажирани с българското учебно заведение и с църквата " Св. Св. Кирил и Методий ". Вдигате извънредно доста престижа на България, уточни президентът.

Държавният глава изрази признателност на унгарското държавно управление и президент, тъй като те имат значима роля в поддръжката за опазване на езика, националната еднаквост и историческата памет на българите в Унгария.

Радев приветства българите за самодейността 19 октомври да бъде разгласен за ден на българо-унгарското другарство, която беше призната безусловно от управляващите и в Унгария, и в България.

Където и да избере човек да живее, съгласно мен не би трябвало да не помни родината, съобщи Румен Радев и изрази увереността си, че добитият капитал от познание и опит по някакъв метод ще бъде потребен за България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР