Млякото е скъпо и дефицитно, токът и опаковките струват невиждано

...
Млякото е скъпо и дефицитно, токът и опаковките струват невиждано
Коментари Харесай

Млякото - в дъното на шоковото поскъпване на млечните продукти

Млякото е скъпо и дефицитно, токът и опаковките костват невиждано доста, заплатите порастват. Накратко, това е обяснението на производителите на сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко за вдигнатите с 40% крайни цени на толкоз употребяваните им артикули.

Наистина в Европа тази година има невиждани цени: кравето мляко в България се е изстреляло с 45% за година и производителят към този момент заплаща по 50 евро за 100 кг при междинен растеж от 46% в евросъюза, демонстрират последни данни на Обсерваторията на млечните цени в Европейски Съюз към октомври (виж графиките).

За България данните от агроминистерството демонстрират, че броят на млечните крави даже пораства - към този септември са над 230 хиляди и съвсем 13% повече отпреди година.
Скъпото мляко
Преработватели сочат суровото мляко за главен " провинен " за скока на цените си. " Суровината заема към 80% в себестойността на продукцията. Цената на суровото мляко в Европа стартира да пораства от пролетния сезон - през март-април беше 85 стотинки за литър без Данък добавена стойност, през октомври доближи 1.30 лева без Данък добавена стойност, като всеки месец се повишава с 10%. Вносното мляко е в границите 1.20-1.40 лева за литър без Данък добавена стойност, вносът е от Гърция, Полша, Чехия, Румъния. Конкуренцията сред мандрите за фермерско мляко е голяма. Останалата част от крайната цена зависи от опаковки, превоз, логистика, ток, горива, работна заплата, комерсиална надценка ", разяснява за " Капитал " Николай Николов - районен управител на " Дестан ".
Реклама
Ивайло Димитров - съсобственик и управител " Продажби " в " Милки разкош " - Бяла църква, също акцентира, че скокът на суровината е фрапантен - резултат от повишаването на фуражите и на торовете. " Цените на суровото мляко станаха двойни през последната година. Купуваме и вносно мляко - от Румъния, от Унгария, основно поради качеството, а то, както знаем, зависи от храната, грижите, съвестта на фермера, хигиената във фермата ", обобщава Димитров.

Димитър Маджаров, притежател на едноименната пловдивска компания, разяснява, че суровините са се вдигнали с към 50-55% за една година. " Не работим с вносно мляко, в нашите артикули влагаме единствено българско. Енергията нарастна сложно с 50-60%, работната заплата също пораства ", разяснява той.

Наско Тачев, шеф " Бизнес развиване " в " Ненко Трифонов фуудс ", добавя обстановката в бранша с още образци. " Ние имаме лична плантация за крави и биволици, само че изкупуваме козе и овче мляко от други ферми. За една година цената на фуража, с който храним животните, се увеличи с към 20%, цената на суровото краве мляко скочи с към 20%, а на овче и козе - с към 30%. За този интервал токът се увеличи три пъти, дизеловото гориво нарастна с към 30%, компресираният природен газ също нарастна двойно. В същото време вдигнахме заплатите във компанията с 12%. От началото на предходната година стартира скок на цените на пластмасовите кофички за мляко, вакуум фолиа и на алуминиево фолио, като на годишна база този скок към този момент е 50%. Кашоните и екраните от велпапе нарастнаха с 40%, а тенекиите за зреене на сирене - с 85% ", обобщава Тачев.

Мениджър от бранша има друго пояснение с една ексцентрична причина - доставката на мляко и млечни артикули в образователните заведения по линия на схемата " Училищно мляко ", която е с еврофинансиране, както и от българския бюджет. Одобрените по тази стратегия компании са подготвени да заплащат по-висока цена за суровото мляко, което в допълнение подвига изкупните цени, изключително на биомлякото. Интересът към схемата е огромен, тъй като пазарът е сигурен, а заплащанията, даже да се забавят, също са обезпечени. За образователната 2021-2022 година да вземем за пример Държавен фонд " Земеделие " е изплатил близо 29 млн. лева за доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни артикули в учебните заведения и детските градини. Нетният марж на доставчиците на мляко и млечни артикули е към 10%, а неизпълнението на договорите води до заплащане на огромни неустойки.
Реклама Маржове и облаги
Поскъпването на млечните артикули е осезаемо, само че производители настояват, че работят на загуба или на нула и че пазят размери през промоции във веригите.

" Маржът е не повече от 2-3% за избрани продукти. От едни печелиш, от други губиш. Ако нещо си създал предходната седмица, а цените порастват непрекъснато, мъчно е да кажеш дали си на загуба, или на облага. В избран интервал от време се работи на загуба, макар че крайната цена на продуктите скочи доста. Всеки гледа да понижи шока от повишаването и работи на минимална или даже нулева облага. Не се работи, с цел да се развие компанията, а с цел да се резервира търсенето ", споделя Николай Николов от " Дестан ". Компанията е нараснала три пъти цените на продуктите си от предходната пролет до момента - общо с над 20%.

" Няма маржове, работим на загуба. Не работим с вериги, единствено с търговци на едро. Цените ни станаха неконкурентоспособни за експорт в трети страни, а изнасяхме за Съединени американски щати, Дубай, Сърбия, Косово, Албания ", отбелязва Ивайло Димитров от " Милки разкош ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР