Млекопроизводители алармират, че изкупната цена на суровото мляко у нас

...
Млекопроизводители алармират, че изкупната цена на суровото мляко у нас
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на прясното мляко в магазините, но производителите се оплакват от ниски изкупни цени

Млекопроизводители сигнализират, че изкупната цена на суровото мляко у нас е доста ниска, което значи, че надценката, която поставят търговците, е много висока. Представител на огромна кравеферма за мляко изясни пред Българска национална телевизия, че през последните месеци разноските, изключително за фураж, са се нараснали доста.

Изкупната цена на 1 литър сурово мляко до неотдавна е била 1 лева - 1,25 лв., само че в последно време е паднала до 0,9 лева за литър, оплакват се фермери. Прогнозата на фермери е, че е допустимо доста от дребните ферми за мляко да банкрутират, в случай че не бъдат подкрепени от страната.

Потребителски взор от последните дни на цените на млякото в огромните вериги магазини демонстрира, че цената на 1 литър мляко " на дребно " към този момент надминава 3,50 лв..

" От август месец до момента цената на суровото мляко в България се е покачила с 37%. А цената на опаковките " на дребно " пък е скочила с над 100%, като повишаването при млякото в шишета от стъкло също е с над 100% ". Това въпреки това разяснява в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му, България не е фактор в производството на сурово мляко за европейския пазар. По мненшето на Присадашки, в страната ни млякото постоянно не е достигало като количество и цената му се е влияела от цената на млякото на спот пазара в Европа.

" През последните 6-8 месеца имаше наклонност към повишение на цената на млякото, което влизаше у нас от Чехия, Германия, Полша и Унгария. Покачването на тази цена и хроничният дефицит на сурово мляко на българския пазар, докара до дисбаланс в предлагането и търсенето на сурово мляко ", изясни Симеон Присадашки.

" Търговията печели най-вече от тази обстановка. Статистиката демонстрира, че комерсиалната надценка се е вдигнала с към 67% ", сподели още заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР