Млечните продукти в Германия започнаха да поевтиняват. Дискаунтът Алди намали

...
Млечните продукти в Германия започнаха да поевтиняват. Дискаунтът Алди намали
Коментари Харесай

Германия: цените на храните започват да спадат

Млечните артикули в Германия започнаха да поевтиняват. Дискаунтът " Алди " понижи цените на над 50 продукта. При това не става дума за еднократни промоции. Именно " Алди " нормално задава тона на мощно конкурентния пазар на супермаркетите в Германия. Ако тази верига промени цените, останалите огромни в търговията на дребно нормално следват образеца ѝ.

Примерът на " Алди "

Миналата година, когато инфлацията доближи до най-високото си равнище от десетилетия насам, супермаркетите в Германия покачиха цените си. Прясното мляко, киселото и изварата в този момент обаче са поевтинели с до 15% в " Алди ". Литър мляко там към този момент се продава за 0,99 евро, а не за 1,15 евро. Пакет извара от 250 грама с 20% масленост не коства към този момент 0,99 евро, а 0,85 евро. " Кауфланд " също разгласи, че от сряда предлага на клиентите си 350 разнообразни млечни артикули на по-ниски цени.

Това, несъмнено, не е краят на високата инфлация в Германия и сигурно няма да е краят на инфлацията при храните. Преди седмица Германската статистическа работа Дестатис заяви, че съгласно предварителни оценки годишното нарастване на цените през май е било 6,1 %. Това е понижение с над един % по отношение на месец април, само че като цяло равнището на инфлацията остава надалеч от двата %, които се считат за оптимални.

Благодарение на забележителното поевтиняване на цените на едро на борсово търгувания нефт и изключително на природния газ, енергийните цени на дребно към този момент съвсем не усилват инфлацията.

Растителните масла и сирената също поевтиняха

Друг образец за падащи цени са тези на растителните масла. Миналата година увеличеното търсене, провокирано от страха, че международният пазар ще бъде лишен от огромен снабдител като Украйна, докара до повишаване на слънчогледовото и рапичното олио. Както частично и до недостиг на тези артикули. Тогава литърът беше с цена от 4,99 евро даже и в дискаунтърските вериги. Тази пролет обаче тя падна до 1,89 - 1,99 евро. Ниво, което е относително близо до цената от 1,39 евро, за която продуктите се продаваха преди две години.

Много малко евентуално е обаче цените да се върнат на старите им равнища, отпреди инфлацията. Оттогава заплатите и пенсиите в Германия също набъбнаха доста. На 24 април веригата " Лидл " понижи цените на сиренето във всички свои  супермаркети в Германия. Проучванията демонстрират, че в изискванията на висока инфлация немските консуматори са почнали да избират марките на дискаунтърите пред тези на останалите магазини.

Натиск за по-ниски цени

Недостигът на олио през предходната година накара купувачите да се запасяватСнимка: MiS/IMAGO

Това даде опция да се оказва ценови напън над производители. През май " Лидл " отхвърли да продължи съдействието си с паметния немски производител на желирани бонбони " Харибо ", до момента в който последният не понижи цената на продуктите си на едро до " съответно равнище ". Дотогава веригата разгласи, че ще продава сходни артикули от други производители на по-ниски цени.

Още един подобен образец е отводът на веригите супермаркети " Едека " и " Реве " и дъщерните им сдружения - дискаунтърите " Нето " и " Пени " - да купуват продуктите на американския хранителен колос " Марс " под марките " Баунти ", " Сникърс ", " Туикс " и " Марс ". Според немски търговци производителят претендирал " марсиански цени " за продуктите си. 

Франц-Мартин Рауш, общоприет шеф на Федералната асоциация на търговците на хранителни артикули (BVLH) също сподели, че чака в близко бъдеще цените на храните в супермаркетите последователно да спаднат.

Суровините към този момент са по-евтини

По-евтини също по този начин са и редица първични материали, изключително дизеловото гориво, което е доста значимо за превоза на стоките и за селскостопанската техника. В ценовия пик на бензина предходната есен литър дизел доближи до цена от 2,147 евро, а през януари тази година тя към този момент беше 1,858 евро. В първата седмица на юни бе допустимо дизелът да се откри за 1,579 евро за литър.

В подтекста на мощната конкуренция на немския пазар на хранителни артикули, сходен мощен спад на цените на горивата сигурно ще окаже положителен резултат и върху цените на дребно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР