Младите хора днес не пият толкова много алкохол, колкото техните

...
Младите хора днес не пият толкова много алкохол, колкото техните
Коментари Харесай

Младите хора пият по-малко алкохол – но защо

Младите хора през днешния ден не пият толкоз доста алкохол, колкото техните прародители милениълите, поколението Х и бумърите. Въпросът е: за какво? В нова публицистична публикация на учени от Австралия и Швеция се споделя, че има доста евентуални фактори, само че към този момент просто нямаме задоволително проучвания, с цел да знаем сигурно.

Преди време точно милениалите бяха упреквани за упадъка на всичко – от универсалните магазини, през кабелната телевизия, до стафидите. Но, почтено казано, в този момент сме по-възрастни, изтощени сме и – в случай че се има вяра на проучванията – даже ни мързи да вършим секс, тъй че е време тежкият показалец на обществото да се реалокира върху някой различен за многообразие.

Поколението Z, първото потомство, израснало напълно в интернет културата и обществените медии, навърши пълноправие и защото тези младежи стартират да заемат своето място в света, учените виждат някои любопитни трендове – една от тях е, че те употребяват по-малко алкохол от своите прародители. В специфичен брой на списанието Drug and Alcohol Review група откриватели излагат какво знаем – и, което е извънредно значимо, какво не знаем – за това за какво по този начин са се отказали от пиенето.

Поколението Z е описвано като „ трезво потомство “, само че това не значи, че никой не подвига чашката. Проучване на Mintel (компания за пазарни проучвания) от 2023 година откри, че негови представителите считат алкохола по-скоро за „ инцидентно наслаждение “, в сравнение с за „ постоянен способ за забавление “, каквато постоянно е за по-възрастните генерации.

В новата публицистична публикация Майкъл Ливингстън от Националния институт за проучване на опиатите към университета Къртин и сътрудниците му показват едно изследване, което открива, че този спад в потреблението на алкохол не е разпределен отмерено сред поколенията: „ спадът в използването на алкохол се дължи в по-голяма степен на момчетата, в сравнение с девойките, което води до понижаване (или даже до преодоляване) на разликата сред половете в това отношение “.

Но до момента в който полът може да е способствуващ фактор, личността явно не е, както открива друго изследване, при което спадът в потреблението се следи във всички съществени групи личностни черти.

Що се отнася до аргументите за това, препоръчани са редица благоприятни условия. Една допуска, че младежите може би минават от алкохол и други субстанции към канабис. Тъй като от ден на ден места страхливо се насочват към заверка, приемът на канабис може да става все по-приемлив от обществена позиция. Всъщност данните сочат, че използването му не понижава измежду младежите.

Данните на Mintel хвърлят светлина и върху обстоятелството, че най-младите консуматори може би са по-загрижени за прочувствените последствия от пиенето, като да вземем за пример махмурлука, или за неналичието на хранително наличие, като вместо това избират по-малко калоричните безалкохолни питиета.

Но въпреки че производителите на питиета може да са разтревожени от данните, съществува и въпросът: в случай че поколението Z пие по-малко, търпи ли по-малко отрицателни последствия за здравето?

Данните по този въпрос са спорни. Едно от изследванията, упоменати в публицистичната публикация, употребява данни от Швеция и открива понижаване на алкохолните разстройства, алкохолните отравяния и други остри увреждания в сходство с намаляването на потреблението. Това обаче е в несъгласие с някои други предходни работи, които откриват противоположното, като да вземем за пример изследване от 2020 година, което стига до заключението, че повече младежи (както милениъли, по този начин и най-възрастните от потомство Z) в Съединени американски щати са приети в болница с чернодробни болести, свързани с алкохола.

„ Необходима е още работа, с цел да се разбере по какъв начин трендовете за вредите отразяват трендовете в пиенето, да се оцени по-добре по какъв начин използването на противозаконни опиати се вписва в намаляването на пиенето измежду младежите и изключително да се изяснят изцяло позитивните и негативните страни на това понижаване измежду младите, което наподобява е мощно обвързвано с опасения за риска от алкохола “, заключават откривателите.

„ Тъй като измененията в използването измежду младежите са толкоз дълбоки, по-старите теории, постоянно употребявани за схващане на приема на психоактивни субстанции измежду младите, евентуално са остарели “, прибавят те и декларират, че ще е нужен по-цялостен взор върху този въпрос, в случай че желаеме да помогнем на нашите младежи – и на поколението, което идва след тях – да се ориентират по-добре в изменящите се връзки с алкохола.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР