Млади, талантливи, със съвременно светоусещане – това са отличителните черти

...
Млади, талантливи, със съвременно светоусещане – това са отличителните черти
Коментари Харесай

Творба, вдъхновена от визита на Кадафи, спечели престижна награда

Млади, надарени, със модерно светоусещане – това са отличителните черти на финалистите от третото издание на премиите MAXXI Bulgari. Партньорството сред музей MAXXI, Италианския народен музей за модерно изкуство и архитектура, и марката за бижута и първокласни артикули Bulgari Group има за цел да разпространява развиването на по-младите генерации художници.

Носител на огромната премия е Алесандра Ферини, италианска художничка, която живее в Лондон.Творбата „ Кадафи в Рим: бележки за филм “ е видеоинсталация, фокусирана върху първото публично посещаване на либийския водач в Италия през 2009 година
Бях заинтригувана от това по какъв начин трите дни (от визитата на Кадафи) някак следват сходен модел на конструкция от три дейности от драматурзите.През първия ден имахме нещо като провокаторски случай – носенето от Кадафи на облика на Омар Ал Мухтар. Това нарушаваше атмосферата на другарство. Вторият ден мина с доста конфликтни точки, имаше доста митинги против визитата на либийския водач. И третият ден трябваше да завърши с сключване на търговски, стопански покупко-продажби.
Алесандра Ферини, художник и образен актьор

През юни 2009 г либийският водач Муамар Кадафи идва на тридневна аудиенция в Италия. На летището в Рим той носи на гърдите си облик на антиколониалния воин Омар ал-Мухтар, който бил екзекутиран от италианските колониални управляващи за водене на партизанска война против колонизацията през 20-те и 30-те години на XX век.

Снимката на гърдите на Кадафи провокира интереса на Ферини към медийното отразяване на събитието.

Творбите на тримата финалисти ще бъдат изложени до 22 ноември в музей MAXXI в Рим.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР