Младежът обедини хиляди хора да помагат на българи в нуждаЛео

...
Младежът обедини хиляди хора да помагат на българи в нуждаЛео
Коментари Харесай

Албанецът, който стана будител на България

Младежът сплоти хиляди хора да оказват помощ на българи в потребност Лео попада в Гърция на осем години, първо живее в подлез
 

За първи път в акцията " Будител на годината " будител на българите стана албанец. Лео Кадели - младежът, който завоюва измежду 130 номинирани, е " колата за спешна помощ ", която се грижи за възрастни хора и фамилии в потребност посредством акцията си " Приятели, помагайте! " В нея въвлича първо другари, а след това и стотици непознати, които също като него желаят да дадат помощ на хората, които не са имали шанса да оцелеят сами.

" Почти в никакъв случай не съм получил помощ наготово, в действителност в никакъв случай и може би това е да оценявам даването на помощ на различен ", съобщи Лео, който посвети наградата на майка си. " Но пък съм почнал пътя си в едно доста оскъдно семейство и съм привикнал да правя оценка това, което имам. Дори една гъба да измие чиниите, една лампа да свети, и това е нещо за някой, който не го е имал ", продължава той.Историята му е нещо като сбъдване на американската фантазия по албански. Роден в Албания, Лео попада в Гърция едвам на осем години. Първите седмици живее в подлези и разчита на милостта на минувачите, които му подмятат монети. На 19 към този момент има лична компания. И до през днешния ден си спомня обаче по какъв начин майка му отгледала седем деца, а татко му за малко да влезе в пандиза, тъй като отглеждал прасе в двора си във времената, когато сходни неща явно са били подсъдни. Съседът им пък напряко бил задържан, тъй като прихванал нелегално сръбска радиостанция. " Когато бях на четири години, мечтаех за една филия с лютеница. Днес желая да се отблагодаря на живота, който ме подари с доста повече ", споделя албанецът

Любовта става причина да пристигна в България преди 15 години, а когато стъпва в град Карлово, се влюбва и в природата. Но за да  провежда идеята си " Приятели, помагайте! ", е тласнат от напълно друг подтик. В един и същи ден му се постанова да реши дали да отиде до Карлово, с цел да види сина си, или да посети майка си, която и до през днешния ден живее в Албания. " Казах си, че синът ми е към момента млад и има време да построи живота си, до момента в който на майка ми остават броени години ", споделя той. " Една от най-тъжните гледки, които виждам, са изоставените възрастни хора. Онова, което татко ми споделяше на майка ми преди време, преди да тръгне за работа, бе: " Твоята най-голяма грижа е да научиш децата да се грижат едно за друго ".А тук виждам десетки хора, чиито деца не се грижат нито за тях, нито едно за друго ", споделя Лео.

" Видях една баба - баба Недка. Бог да я елементарни, от няколко месеца не е сред живите. Видях един пост за нея, на ваши сътрудници, локална медия, че има потребност да води сина си на доктор, тъй като той е болен и не може да си го разреши. Качих се в колата и вървях да я диря, за жал се оказа, че публикацията е остаряла, не можах да й оказа помощ за това, от което имаше потребност ", споделя той. Но пък по този начин потегля идеята му, с която освен той, а и десетки други негови съидейници оказват помощ на хора в потребност.След като срещите на Лео и баба Недка стават постоянни, той вижда, че тя има потребност не толкоз от финансова помощ, колкото от подпомагане и топлина. Повече от всичко дамата имала потребност от благосклонност и прегръдка. " Научих от нея, че положителното побеждава, че би трябвало да се отнасяш към хората, даже и към неприятните, с положително. Е, аз не съм съумял още 100 %, само че работя по този въпрос ", споделя Лео.

Така срещата с баба Недка ражда фейсбук групата " Приятели, помагайте ". Целта е хора, които могат да окажат подпомагане на такива, които са в неволя, да го създадат, без да имат терзания. " Дори в случай че нямаш пари, да дариш един остарял диван на човек, който няма подобен, за това не са нужни никакви политики, нужна е човешка съпричастност ", счита Лео.

Чрез акцията стотици фамилии получили безвъзмезден ремонт на дома си, храна в сложните моменти, електрически уреди и отношение. " Когато идва един сигнал при мен, ние сме като институция, действаме като институция. А хубавото е, че се финансираме напълно от нашия джоб, нямаме спонсори. Около нас няма огромни компании, нямаме бюджет, събираме някакви пари и оказваме помощ ", изясни Лео по какъв начин работи групата за помощ. За хора, които са изгубили дом или мебелировка, всеки може да подари свои остарели мебели и електроуреди, коментира Лео. Според него една от най-важните задачи на уеб страницата му е била, когато съумели в границите на 48 часа дружно с доброволци да възстановят изгорелия дом на 10-членно семейство в Кнежа. За да няма подозрение в цялостната бистрота на начинанието, Лео постоянно прави клипове за помощта, която им е оказана, и по-късно ги разгласява в уеб страницата на групата и в обществените мрежи. От 2018 година постоянно са ангажирани с това, да обезпечат тоалети на зрелостници, които нямат средства да посрещнат уместно бала си. " Тоалетът за бала е привързан с някакво възприятие, само че в случай че подарите абитуриентската си рокля на човек, който има потребност от нея, това възприятие ще ви се върне двойно ", споделя Лео Кадели.

" Номинацията ми е задоволителна премия, дали съм будител за един човек или за 1 милион, цифрата за мен няма значение, тъй като положителното не се мери. Нека оставим всеки да бъде будител за себе си, в това число и аз ", заключва Лео Кадели. Междувременно по време на живота си тук Лео стана прочут и с присъединяване си в хитовия сериал " София денонощно ", който съставлява риалити за живота в огромния град.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР