Млад онкоболен лекар получи отказ да стане асистент в Медицинския

...
Млад онкоболен лекар получи отказ да стане асистент в Медицинския
Коментари Харесай

Гавра с онкоболен лекар в Медицинския университет

Млад онкоболен доктор получи отвод да стане помощник в Медицинския университет в София. За случая описа самият той в обществените мрежи. Завършилият медицина Радислав Наков сега се лекува от клетъчен лимфом, съобщи Нова телевизия.

По думите му обаче не е утвърден в конкурс за асистенти на Катедрата по гастроентерология точно с претекст, че сега е пациент, а не доктор.

Конкурсът за асистенти в Катедрата по гастроентерология се е провел на 31-ви октомври. В него са взели участие трима лекари за три места. Единият от тях е онкоболният Радислав Наков, който даже отсрочва курса си по химиотерапия с една седмица, с цел да може да се приготви за препитването. Явява се на писмената част, само че не е позволен до устния изпит.

Мъжът твърди, че никой от комисията не е изискал да му изясни каква оценка е получил и какви са аргументите да не премине в идващия стадий от състезанието.

През юни Наков се трансформира от доктор в пациент. Диагнозата му е клетъчен лимфом - едно от най-тежките онкологични болести. Започва незабавна химиотерапия. В почивката сред курсовете на лекуване младият доктор кандидатства за учител в Медицинския университет.

„ Това е една моя фантазия, тъй като аз с изключение на като доктор, лекуващ пациенти, се развъртвам и като теоретичен служащ в областта на гастроентерология. Имам редица изявления, научни планове европейски участия в конгреси ”, сподели той.

Наков твърди, че желанието му да е помощник не се е приело добре от ръководителите му. „ Когато схванаха, че съм кандидатствал, те почнаха да приказват за мен като за нещо неприятно. Как може човек с лимфом да желае да преподава, да желае да работи, да желае да се развива? Мястото на болните с лимфом не било в клиниката като лекари, а като пациенти ”, разяснява още той.

На изпита Наков написа по тематика, която му е добре позната, защото взе участие в работната група, основала управлението за това заболяване.

„ Само 20 гастроентеролози от цяла Европа са утвърдени да пишат това управление. Излиза, че аз съм утвърден на европейско равнище като задоволително способен по тази тематика, само че за нашата катедра все едно оценката ми е незадоволителна ”, изясни той.

Ръководителят на Катедрата по гастроентерология към Медицинския университет проф. Борислав Владимиров твърди, че представянето на Наков на писмения изпит не било безапелационно и това е единствената причина да не бъде позволен по-напред в състезанието.

„ Знаем, че има здравословен проблем, само че това не трансформира нашето отношение. Той и още един от претендентите, който е докторант при нас, не демонстрираха триумф, с който да ги допуснем до устния изпит. Конкурсът е завършил. Законът е един за всички. Нека заповяда, ние нямаме нищо срещу ”, съобщи Владимиров.

„ На мен ясно ми беше казано, че е по-добре сега да си виждам здравето и да не се занимавам с такива неща като състезания. Това отношение ни демонстрира, че ние сме заровени от някои наши сътрудници преди въобще да се е случило нещо ужасно с нас ”, сподели Радислав Наков.

Оттук-нататък Наков ще търси правата си в съда.

От управлението на Медицинския университет към този момент са поискали документално пояснение за случая от членовете комисията, провела състезанието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР