Млад, амбициозен, емоционален, иновативен... непредвидим. Вундеркинд сред треньорите и футболен

...
Млад, амбициозен, емоционален, иновативен... непредвидим. Вундеркинд сред треньорите и футболен
Коментари Харесай

Бейби Моуриньо? Не, просто един търсач на силни усещания

Млад, упорит, прочувствен, новаторски... непредвидим. Вундеркинд измежду треньорите и футболен бунтовник. Това са единствено част от думите, с които може да бъде разказан Юлиан Нагелсман - треньорът, който преди четири сезона влезе с тил и тропот в Бундеслигата, а през днешния ден претендентите за подписа му се редят на опашка.

Германският експерт стана най-младият треньор в Бундеслигата през 2016 година, когато се наложи от помощник-треньор да поеме диригентската палка на " Хофенхайм ". Тогава е едвам на 28 години. До 32-ия си рожден ден съумя да избави отбора от изпадане, игра плейоф за влизане в Шампионската лига, класира " Хофе " на рекордното трето място в шампионата през сезон 2017/18, отхвърли на " Реал " Мадрид и одобри предизвикването " Република България Лайпциг ". В момента " алените бикове " са кандидати за купата в Бундеслигата и са на прага на исторически 1/4-финал в Шампионската лига. При триумф в реванша против " Тотнъм ", Нагелсман ще се трансформира в най-младия треньор, извел отбора си до топ 8 в Турнира на богатите.

Юлиан е някогашен футболист, централен бранител. Контузия в коляното приключва кариерата му, когато е единствено на 20 години: " Първоначално не желаех да имам нищо общо с футбола. Бях доста печален, че би трябвало да спра да играя на толкоз ранна възраст ", споделя той.

Малко по-късно го сполетява нова покруса. Баща му Ервин умира след малко боледуване и той се завръща в родния си град Ландсберг ам Лех в югозападна Германия. Налага се бързо да влезе в ролята на мъжа в фамилията и да бъде в помощ на майка си. Юлиан споделя, че точно този интервал има сериозна роля в развиването му като мъж и треньор, тъй като е било " увещание, че в живота има надалеч по-важни неща от футбола ".

Треньорът на " Аугсбург 2 " по това време Томас Тухел му предлага работа като скаут... а това е единствено началото. Нагелсман става треньор в академията на " Мюнхен 1860 ", по-късно продължава да натрупа опит в отбора до 19 години на " Хофенхайм ", преди да поеме първия отбор през 2016 година

Докато тренира 19-годишните се снабдява и с прякор. Бившият вратар Тим Вийзе стартира да го назовава Бейби Моуриньо. " Бях новото, младото момче, което желае да научи всичко ", разяснява Нагелсман - " С Моуриньо имаме друга философия за играта, въпреки че не е неприятно да те съпоставят с него. Той е спечелил 25 трофея и е едно от най-големите имена в специалността ".

Кариерите на Юлиан и Моу стартират идентично - като скаути, които се потапят в дълбините на футболната просвета, преди да се нагърбят с развиването на млади тимове и да получат самопризнание като скъпи асистенти. Но дотук с приликите, тъй като на футболния терен концепциите им са радикално разнообразни. Докато португалецът избира да " паркира рейса ", тактиката на германеца се базира върху открит, атакуващ футбол и преса надълбоко в наказателното поле.

Нагелсман е захласнат от технологиите в спорта. Още като треньор на " Хофе " вкарва потреблението на системата Footbonaut - супермодерна технология за подобряването на докосването и контрола на топката от футболистите. Преди това в Германия единствено " Борусия " Дортмунд употребява новаторската система.

Принципът на Footbonaut е следният: в 14-метрова роботизирана клетка, машина изстрелва топки с друга скорост и траектория към футболист, който би трябвало ги овладее и да ги вкара в светещ квадрат. Така се усъвършенстват и реакциите на играчите.

Нагелсман отива още по-далеч в усъвършенстването на подготвителния развой. Заснема придвиждаването на играчите с дронове и разполага 6-метрова кула сред подготвителните стадиони на " Хофенхайм ". Качва се на нея дружно с помощниците си и оттова, отвисоко разучава позиционирането и приготвя тактическата скица за мачовете. Точно под кулата има голям видеоекран, пред който се събират всички футболисти. С помощта на таблета си и четири камери, ситуирани на разнообразни позиции, треньорът демонстрира игрови обстановки на играчите и отбелязва кой по какъв начин би трябвало да се движи и какво се изисква.

Той има вяра, че освен физиката, само че и мозъкът на футболистите би трябвало да се тренира. Прави специфични сесии с вратаря на " Хофенхайм " Оливер Бауман, като усъвършенства рефлексите му посредством извършения под формата на компютърни игри.

Нагелсман е прочувствен и влага ужасно доста сила край тъчлинията. Но пък има способността бързо да реагира на всяка обстановка на терена и постоянно е засичан от камерите по какъв начин написа тактически инструкции на лист по време на мач и го дава на избран футболист. Неговите момчета се хвалят, че той " постоянно има подготвен отговор ".

Нагелсман има ясна визия по какъв начин желае да играе неговият тим, а съвременен клуб, разрастващ се дружно с последния вик на технологии, наподобява като идеалната последваща крачка. Затова през юни 2019 година става треньор на " Република България Лайпциг ". За няколко месеца трансформира отбора, формиран най-вече от млади футболисти, в главен съперник на " Байерн " Мюнхен за купата в Германия, излезе от групите на Шампионската лига и е на крачка от 1/4-финалите.

Амбициозният ментор открива ентусиазъм във Висшата лига, изключително във връзка с концепцията си за владеене на топката и основаване на положения даже напрегнат: " Ако искаш да си добър управител, би трябвало да гледаш мачове на " Ливърпул ". Отборът прави невероятни неща, можеш да научиш доста от представянето му, само че най-много да попиеш от манталитета му. Младите играчи могат да вземат превъзходен образец по какъв начин да бъдат постоянно гладни за повече ", споделя той.

През лятото на 2018 година Нагелсман получава най-неочакваното телефонно позвъняване, което обаче идва прекомерно рано. Търси го " Реал " Мадрид, който слага перспективния немец измежду водещите си претенденти за заместител на Зинедин Зидан.

" Бях сюрпризиран. Не се почувствах удобно да отида там, защото желая да ставам по-добър. Ако отидеш в " Реал ", няма да имаш време да се подобряваш като управител, защото към този момент би трябвало да си най-хубавият. Сега не съм най-хубавият, само че желая да бъда подобен в бъдеще. В тимове като " Реал " и " Барселона " почитателите, ръководителите, медиите не ти дават време да израстваш. Искат единствено победи и титли. Ако губиш, не можеш да се оправдаш с младостта си. Освен това езикът е доста значим за мен, обичам да споделям с играчите, а към момента не приказвам испански ", разяснява с усмивка той.

Нагелсман има огромни проекти, само че счита че в случай че до 10-12 години не завоюва нищо, просто ще се отдръпна от футбола в обичаните си Алпи и ще се посвети на някое от рисковите си занимания... а те са доста.

В кабинета му в " Република България Лайпциг " има електрически скейтборд. Пада си по сноуборда и маунтин байка. Кара ски, занимава се с парапланеризъм и се учи да пилотира дребен аероплан.

Понякога изкарва и мотоциклета си от гаража. Въпреки афинитета си към модерните технологии, не е деен в обществените мрежи. Обича да " бяга " в планината, където се усеща сбободен и няма телефонен сигнал, интернет и срещи.

Юлиан Нагелсман е прегледен образец, че младостта на треньора не е недостатък, тъй като в секундите преди първия съдийски сигнал от голяма важност са единствено пристрастеността, която влагаш във футбола и методът, по който го разбираш!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР