Митологии, легенди и романтичните истории на звездното небе ще разказват

...
Митологии, легенди и романтичните истории на звездното небе ще разказват
Коментари Харесай

Варна се включва в астромаратона на планетата

Митологии, митове и сантименталните истории на звездното небе ще описват сладкодумни астрономи в Народната обсерватория и планетариум „Николай Коперник“. Посетителите ще схванат какво се крие зад наименованията на съзвездията Андромеда, Косите на Вероника, Мадоната с венеца -Ариадна, Лира и любовта на Орфей и Евридика.

Със серия от забавни събития Варна се включва в астромаратона на цялата планета от 10 до 13 януари, отдаден на 100-годишния празник на Международния астрономически съюз. В обсерватория „Николай Коперник“ откриват галерия астрофотография с създатели Емил Иванов и Михаил Мамчуров, които са запечатали необикновено красиви обекти от Галактиката.

За най-малките е планувано галактическо странствуване сред планетите. След тридневния маратон следва на 21 януари наблюдение на цялостното лунно затъмнение, което ще се вижда добре от цяла Европа и от България, сподели за „Труд“ шефът на обсерваторията Свежина Димитрова. Тази година се празнува 45-юбилей на на най-силния конгрес за млади астрономи фенове, който събира възпитаници, студенти, докторанти от цялата страна и от чужбина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР