Мистериозно тиха черна дупка кара галактика да образува необикновен брой

...
Мистериозно тиха черна дупка кара галактика да образува необикновен брой
Коментари Харесай

„Тиха“ черна дупка кара галактика да прави порой от нови звезди

Мистериозно тиха черна дупка кара вселена да образува невероятен брой звезди с маса, равна на 900 нови слънца годишно.

Порой от нови звезди в далечната вселена е провокиран от неналичието на интензивност от голямата черна дупка в центъра й.

В множеството галактики гърмежите от материали от централна свръхмасивна черна дупка пречат на горещия газ да се охлажда до образуването на звезди.

Но в един космически клъстер, SpARCS 104922.6 + 564032.5, на 9.9 милиарда светлинни години от Земята, черната дупка е мистериозно тиха.

„ Напомня ми на остарелия израз„ когато котката е на посетители, мишките ще играят “, споделя водещият създател Джули Хлавачек-Ларондо от университета в Монреал в Канада.

„ Тук котката или черната дупка е тиха и мишките или звездите са доста заети. “

Това гневно звездно образувание се случва на към 80 000 светлинни години от центъра на SpARCS 1049 в район отвън която и да е от галактиките на клъстера.

Новият телескоп Chandra на НАСА демонстрира извънредно държание на горещия газ в SpARCS 1049.

Галактическите клъстери нормално съдържат стотици или хиляди галактики, проникнати от парещ рентгенов излъчващ газ, който надвишава комбинираната маса на всички галактики. Но в тази област газът е по-хладен.

В по-голямата част от клъстера температурата на газа е към 65 милиона градуса.

На мястото на формиране на звезди обаче газът е по-плътен от междинния и се е охладил до температура от едвам към 10 милиона градуса.

Наличието на този по-хладен газ допуска, че други неоткрити резервоари за газ са се охладили до още по-ниски температури, които разрешават да се образуват голям брой звезди.

„ Без черната дупка интензивно да изпомпва сила в покрайнините си, газът може да се охлади задоволително, с цел да може да се случи тази впечатляваща скорост на формиране на звезди “, споделя съавторът Картър Рея, също от университета в Монреал.

„ Този ​​вид затваряне на черна дупка може да бъде решителен метод за образуване на звезди в ранната Вселена. “

Но за какво черната дупка е толкоз тиха?

Причината може да е огромното разстояние сред най-гъстия газ и централната вселена. Това може да значи, че свръхмасивната черна дупка в центъра на тази вселена е гладна за гориво.

Загубата на източник на гориво за черната дупка предотвратява прояви и разрешава на газа да се охлажда без спънки, считат откривателите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР