Мистериозни изригвания в небето, по-ярки от трилион слънца се оказва,

...
Мистериозни изригвания в небето, по-ярки от трилион слънца се оказва,
Коментари Харесай

Мистериозни изригвания на две черни дупки, вижте какво значи това

Мистериозни изригвания в небето, по-ярки от трилион слънца се оказва, че са сиянието от две далечни черни дупки, обикалящи една към друга. Това потвърдиха астрономи в свои нови наблюдения, които позволяват десетилетна тайнственост.

Нови проучвания откриха, че галактиката OJ 287, която се намира на 5 милиарда светлинни години от Земята в съзвездието Рак, е закотвена от две черни дупки - една свръхмасивна и една по-малка. Въпреки че изглеждали като една точка на изображенията от телескопа, те изпращат разнообразни типове електромагнитни сигнали, подсказвайки на астрономите, че става дума за два разнообразни обекта.

Галактиката е открита през 1888 година и астрономите от десетилетия са подозирали, че в ядрото й може да има две черни дупки. В галактиката се следят излъчвания в два обособени цикъла - единият с дълготрайност 12 години, а другият с дължина 55 години. Това допуска, че се случват два обособени вида придвижвания - едното, кръженето в орбита на едната черна дупка към друга и второто е бавната смяна в траекторията на тази орбита.

Години наблюдения са разкрили изригвания, които се появяват, когато една черна дупка се премине през акреционния диск на другата - големи пръстени от завихряща се материя към свръхмасивни черни дупки, които при нагряване на праха и газа на диска основават трагични светкавици от сила в електромагнитния набор. Тези изригвания са по-ярки от трилион звезди и не престават към две седмици. Сега обаче откривателите са следили две, даже по-драматични и по-краткотрайни изригвания от двоичната система, което удостоверява съществуването на двете черни дупки.

По време на наблюденията през 2021-2022 година откриватели, ръководени от астронома Сташек Зола от Ягелонския университет в Краков, Полша, видели изригване, което произвело 100 пъти повече светлина от цяла една вселена. Този проблясък траял единствено ден. Телескопът Fermi на НАСА също забелязал второ, сходно, малко изригване на гама лъчи. Кратката дълготрайност на тези изригвания ги вършат лесни за пропускане, по тази причина и в продължение на десетилетия са останали незабелязани.

„ OJ 287 е забелязана за пръв път през 1888 година и се следи интензивно от 1970 година “, споделя в изказване водещият създател на проучването - Маури Валтонен от Института за фундаментални проучвания Tata в Мумбай, Индия. „ Оказва се, че просто сме имали неприятен шанс. Никой не е следил OJ 287 тъкмо през тези нощи, когато се е състояла възхитителната каскада. “

Изследователите пресметнали, че по-малката черна дупка в OJ 287 е към 150 милиона пъти по-голяма от масата на нашето слънце. Първото гигантско изригване се случило, тъй като тази дребна черна дупка получила вливане на нов газ.

Скоро по-късно дребната черна дупка минала през акреционния диск на солидната черна дупка, която е 18 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето слънце, предаде vesti.bg.

Тези две изригвания удостоверяват, че OJ 287 е вселена с две черни дупки, в която по-малкият обект постоянно минава през газовия диск на своя по-голям комшия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР