Мистериозен повтарящ се радиосигнал от космоса, разкрит миналата година, стана

...
Мистериозен повтарящ се радиосигнал от космоса, разкрит миналата година, стана
Коментари Харесай

Ще се изясни ли произхода на мистериозните радио-взривове?

Мистериозен повтарящ се радиосигнал от космоса, оголен предходната година, стана петият бърз радио-взрив, който беше проследен назад до галактиката от която идва.

Това е място друго от всички останали и астрономите би трябвало да премислят своите предходни догатки за това, по какъв начин се генерират тези сигнали.

Произходът на този повтарящ се сигнал е спирална вселена, ситуирана на 500 милиона светлинни години от Земята, което я прави най-близкият прочут източник на това, което ние назоваваме бързи радио гърмежи или прояви (fast radio bursts – FRBs).

Тези FRB произлизат съответно от район, който се простира на седем светлинни години – район, в който се образуват звезди.
„ Местоположението на този обект е радикално друго от това на всички проучени по-рано FRB “, споделя астрономът Кензи Нимо (Kenzie Nimmo) от Амстердамския университет в Нидерландия.

„ Това размива разликите сред повтарящи се и не повтарящи се бързи радио гърмежи. Възможно е FRB да се създават на разнообразни места във Вселената и просто да изискват някои характерни условия, с цел да бъдат забележими. “

Бързите радио-взривове са измежду най-странните мистерии на Вселената. Те са извънредно къси пикове на електромагнитното лъчение, намерено от радиотелескопите, с дълготрайност не повече от няколко милисекунди. Но през това време те могат да отделят повече сила от 500 милиона слънца.

Повечето от откритите до този миг бързи радио прояви се появяват единствено един път. Те са невъзможни за предсказание, което ги прави извънредно сложни за следене – досега единствено в три случая астрономите са съумели да локализират галактиката от която идват.

През последните години обаче, все по-често се появяват FRB, които се повтарят без забележим модел. Така, през 2017 година учените съумяха да открият произхода на един от тях.

След това, през предходната година учените оповестиха, че опитът CHIME в Канада е разкрил огромни осем нови повтарящи се FRB, с което броят на известните повтарящи се радио-сигнали стана общо 10.

Един от тези нови повтарящи се сигнали, наименуван FRB 180916.J0158 + 65 (FRB 180916 за кратко), астрономите към този момент са съумели да проследят.
Международен екип от астрономи употребява осем телескопа, с цел да извърши следващи наблюдения в посока FRB 180916. В течение на пет часа те откриват още четири радио-избухвания, което им разрешава да влязат в източника на сигнала.

И той ги води до спирална вселена, наречена SDSS J015800.28 + 654253.0.

Първият повтарящ се бърз радио-сигнал, който се локализира, е FRB 121102. Установено е, че се излъчва от вселена джудже, бедна на метали на разстояние над 3 милиарда светлинни години, а сигналът е килнат от нещо, наречено резултат на Фарадей, който се появява, когато електромагнитното лъчение взаимодейства с магнитно поле.

Това допуска, че FRB 121102 е създаден в рискова среда, като регион към свръхмасивна черна дупка в галактическия център. Интересното е, че сигналът също по този начин наподобява покрай регион образуващ звезда.

Трите други повтарящи се FRB, въпреки това, са открити в доста по-конвенционални галактики, като единствено един от тях е излъчен покрай зона, образуваща звезда.

FRB 180916 не е толкоз килнат от резултата на Фарадей, колкото FRB 121102, което демонстрира, че местоположението му не е било в толкоз мощно магнитно поле, а той е открит много надалеч от галактическия център.

„ Множеството радио-взривове, на които станахме очевидци при първия повтарящ се FRB, породиха от доста съответни и рискови условия вътре в доста дребна вселена – джудже “, сподели астрономът Бенито Маркоте от Института VLBI ERIC.

„ Това изобретение съставлява първото парче от пъзела, само че също по този начин повдига и доста нови въпроси, повече в сравнение с взема решение, като да вземем за пример дали има фундаментална разлика сред повтарящите се и не повтарящите се FRB. Сега локализирахме втори повтарящ се FRB, което слага под въпрос предходните ни хрумвания, какъв може да бъде източникът на тези радио-взривове. „

Възможните пояснения за показаните досега FRB включват неутронни звезди, черни дупки, пулсари с съпътстващи звезди, имплозивни пулсари, вид звезди, наречена близари, имащи връзка с прояви на гама-лъчи (които в този момент знаем, че могат да бъдат породени от стълкновение на неутронни звезди ) и магнетици, излъчващи великански пламъци.

Това ново изследване не отговори на горещия въпрос какво провокира радио-взривовете, само че може да разреши да се изключи това, което не е причина за тях.

„ С характеризирането на този източник, аргументът против пулсар-подобна емисия като първичен източник на повтарящи се FRB набира мощ и с огромна доза сигурност можем да го изключим “, споделя Рамеш Каруппусами от Института за радиоастрономия „ Макс Планк “ в Германия.

„ Ние сме на прага на повече такива локализации, който ще дойдат в следствие от идното включване в проучванията на по-нови и високотехнологични телескопи. Това най-сетне ще ни разреши да установим същинската същина на тези източници. “

Изследването е оповестено в списание Nature.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР