Мисля, че сегашният парламент е без съмнение с най-хаотичен и

...
Мисля, че сегашният парламент е без съмнение с най-хаотичен и
Коментари Харесай

Бързане, глупост или недоглеждане: Парламентът е напът да затвори Маришкия басейн посред зима |

Мисля, че сегашният парламент е без подозрение с най-хаотичен и небалансиран състав.

Голяма част от депутатите нямат значима професионална кариера преди да влязат в Народно събрание и са там единствено по волята на партийните си шефове. Народното събрание към този момент изцяло се е трансформирало от коректив на законодателните начинания на държавното управление във валидатор вид „ право черво “ на Министерски съвет.

Опозицията няма престиж да сплашва болшинството, а болшинството нормално пренебрегва дори и дребното положителни хрумвания на опозицията. Така наречените " самостоятелни депуати " са напълно под контрола на ГЕРБ, а фирмено-роднинската партия на Марешки Воля има единствено волята да гласоподава винага в поддръжка на ГЕРБ, когато такава поддръжка е нужна.

Масово депутатите не четат какво гласоподават и желаят единствено да си получат заплатите и да си тръгнат по-рано от работа. От всичко това може и да има и един позитивен резултат – сегашният парламент може би е релативно некорумпиран, защото множеството от хората в него са или със слаба автобиография и без престиж, и/или със едва въздействие в партията си, и/или със слаб интерес въобще какво се случва в страната. 

Резултатът от всички тези недостатъци е образуването на несъмнено най-неефективният парламент, произвеждащ най-некомпетентното и калпаво законотворчество през последните десетилетия. Многократно недомислени законопроекти бяха прекарвани през сякаш най-висшия държавен орган като през „ право черво “ и елементарно предвидимите пагубни резултати бяха поправени едвам след приемане на тези текстове. Също неведнъж бяха отстранени явно неверни формулировки, единствено тъй като грешките бяха откривани от самостоятелни специалисти, извън-парламентарната или парламентарната съпротива при публикуването на проектозаконите. Липсата на смислена връзка сред ръководещи и съпротива сътвори и редица безредни законопроекти, които на първо и второ четене мутираха във Франкенщайни, заплашващи съществуването на цели браншове от стопанската система.

Лабораторията на Франкенщайн – накратко

Преди да ви опиша какво зомби са се пробвали да основат нашите национални избраници, дано опиша в резюме по какъв начин действа понастоящем енергийната ни система (т.е. от каква лаборатория ще живне зомбито).

Днес има контролиран пазар (домакинства) и свободен пазар (бизнеси). На свободния пазар всичко би следвало да е пазарно – електроенергийната борса свързва производители, търговци и консуматори на цени, които би трябвало да са сходни на районните с отчитане на разноските за тъй наречените трансграничен потенциал. На контролирания пазар Националната Електрическа Компания (НЕК) в ролята си на публичен снабдител обезпечава сигурност на електроснабдяването на семействата. Тоест, НЕК изкупува или създава една трета от потребявания в България ток и по-късно го продава главно на ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про, които от своя страна доставят семействата. Заради непостоянното произвеждане на ВЕИ-тата в България и измененията в търсенето и предлагането, балансирането в електроенергийната система се реализира най-вече от огромните ТЕЦ-ове (основно в Маришкия басейн).

Финансирането на цялото упражнение се реализира от Фонда за Енергийна Сигурност, който събира разнообразни такси от енергийния бранш и потребителите на ток, както и от продажбата на квоти въглеродни излъчвания и по този начин обезпечава средства за оцеляване на производителите на тъй наречените зелена сила и на ТЕЦ-овете, когато те не работят на цялостна мощ и/или когато поради европейските регулации им се постанова да заплащат все по-висока цена за въглеродни излъчвания.

Със основаването на електроенергийната борса, и приемането на някои регулации от ЕК, времето на НЕК като публичен снабдител в гореописаната система изтича. Освен бизнесът, в обозримо бъдеще и семействата ще излязат на свободния пазар на електрическа енергия и ще плащаме справедливата пазарна цена за употребявания от нас ток.

Промените в закона за енергетиката – най-уродливото зомби на този мандат

И точно тук депутатите броени седмици преди изборите вземат решение да ударят един електрошок на своя Франкенщайн и да го пуснат да троши на воля кокали в енергетиката.

Със своя законопроект те отстраняват монопола на НЕК като публичен снабдител (супер!), отрязват му достъпа до парите във фонда за електроенергийна сигурност (супер!) и пращат всички производители на ток в България заедно да се договарят с потребителите (супер!).

Само че от три суперски решения поради бързане и недовиждане се ражда призрачен сън – тези текстове може да бъдат признати преди България да си е осигурила утвърждение от ЕК за тъй наречените „ механизми за потенциал “. Това ще са пазарни търгове, посредством които ще се финансират централи (основно ТЕЦ-ове) със дарба бързо да се включват и изключват, когато системата има потребност от по-малко или повече ток. Без подобен утвърден механизъм, маришките ТЕЦ-ове, Топлоелектрическа централа Русе, Топлоелектрическа централа Бобов дол всички други ТЕЦ-ове няма по какъв начин да продадат какъвто и да било ток на потребителите, защото въглеродните излъчвания от въглищата са прекомерно скъпи и надлежно няма кой да ги заплати.
ЕК евентуално ще утвърди тези „ механизми за потенциал “ към края на другата година, само че в случай че се одобряват измененията в Закона за Енергетика в недомисления му тип през януари 2021, никоя топлоелектрическа централа няма да ги дочака. Всичките ще стартират процедура по банкрутират незабавно, ще предявят правосъдни искове за милиарди левове към НЕК, тъй като с отсечен достъп до фонда за енергийна сигурност, НЕК няма от кое място да заплаща за осъществяване на настоящите контракти. От там следва механически банкрут на НЕК и импорт на няколко хиляди мегавата електрическа енергия от чужбина „ на пожар “ на баснословни цени.

Само че идва нов проблем – енергийната ни съгласуваност с Турция, Румъния и Гърция не е задоволително мощна, с цел да покрие този импорт, даже и да допуснем, че съседите ни ще са съгласни да избавят българската енергетика през зимата, въпреки че при започване на 2017 година всички отхвърлиха. А имайки поради, че и Румъния, и Гърция се борят със същите енергийни проблеми (макар и по-умно от нас), вероятността да го създадат и то на евтина цена въобще не е огромна. Да подвластен пък от тънките български кабели към Турция и тънкия фитил на президента Ердоган за избавление.... Може би не е най-разумното нещо.

Зомбито – в килера

Вместо да бърза да удря електрошока на зомбито, Народното събрание на сакат крайник преди изборите е най-добре да го прибере на standby в килера.

Българската енергийна система така и така посреща зимата с периодически компликации (особено като не грее слънце и не духа вятър), та нищо не постанова да се вършат радикални промени тъкмо в този момент. Без утвърдени от Брюксел механизми за потенциали, българската енергетика не може да съществува независимо и без значение. Да не приказваме, че дори и с тях, в случай че останат всеобщо на въглища, българските ТЕЦ-ове може да излязат прекомерно скъпи или пък някои да опитат с подправени данни за горивото (например да регистрират че горят биомаса, а да горят въглища) да прецакат други..., а най-после още веднъж да не могат да „ възпламенят “ при потребност. Министър Петкова допускам още сънува кошмари със замръзнали въглища, които не могат да влязат в пещите, макар платени десетки милиони за поддръжката им – през януари 2017 Топлоелектрическа централа Русе и Топлоелектрическа централа Бобов дол на които бе платено за леден потенциал не съумяха да стартират да създава ток тъкмо когато имаше потребност.

Когато получим нишан от Европа, че тези търгове могат да влязат в действие, единствено тогава ще можем и да преминем към цялостна либерализация без да виснем на врата на румънци, гърци, турци или пък още по-странни и скъпи снабдители на ток.

Хеле пък в година, когато така и така те не питаят голяма любов към нас.

P.S.: Имайки поради, че държавният Топлоелектрическа централа Марица Изток дължи над 100 млн. лева на държавните мини, то даже най-малкото разтърсване във опциите на НЕК да поддържа Маришкия басейн е евентуално да докара до мигновен финансов потрес в Мини Марица Изток. Следователно водачът на ГЕРБ и министър председател Борисов е добре да попита Народното събрание дали са помислили за 10 000 ядосани безработни миньори и 50 000 обслужващи ги служащи посред люта зима има-няма 90 дни преди изборите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР