Мисията на Европа до ледените луни на Юпитер излетя от

...
Мисията на Европа до ледените луни на Юпитер излетя от
Коментари Харесай

Сателитът Juice ще изследва ледените луни на Юпитер

Мисията на Европа до ледените луни на Юпитер излетя от Земята. Сателитът Juice беше изпратен в небето с ракета Ariane-5 от космодрума Куру във Френска Гвиана. Имаше наслада, облекчение и доста обятия, когато на наблюдаващите учени, публични лица и ВИП персони бе казано, че полетът до орбита е бил сполучлив, предава BBC.

Това е втори шанс за плана на Европейската галактическа организация (ESA), откакто опитът за изстрелване в четвъртък трябваше да бъде преустановен поради неприятното време. Ключов крайъгълен камък беше потвърждението, че голямата система от слънчеви масиви на спътника също се е разположила вярно - всичките 90 квадратни метра от нея.

Имаме задача и летим до Юпитер. Тръгваме изцяло заредени с въпроси. Juice идва, Юпитер! Пригответе се за него “, разгласи Андреа Акомацо, действен шеф в контрола на задачата в Дармщад, Германия.

Генералният шеф на организацията, доктор Йозеф Ашбахер, също изрази гордостта си, че задачата на стойност 1.6 милиарда евро е на път безвредно.

Но би трябвало да припомня на всички, че има още дълъг път “, сподели той. „ Трябва да тестваме всички принадлежности, с цел да се уверим, че действат съгласно упованията, и по-късно, несъмнено, да пристигнем на Юпитер. Но ние направихме доста огромна крачка към нашата цел. “

Изследователят на ледените луни на Юпитер – Juice - се изпраща до най-голямата планета в Слънчевата система, с цел да изследва главните й луни - Калисто, Ганимед и Европа. Смята се, че те съдържат големи резервоари от течна вода.

Учените са заинтригувани да схванат дали на луните също може да има живот. Това може да звучи фантастично. Юпитер е в студените външни елементи на Слънчевата система, надалеч от Слънцето и получава единствено една двадесет и пета от светлината, падаща върху Земята.

Но гравитационното прилепяне, което газовият колос упражнява върху своите луни, значи, че те евентуално имат силата и топлината, с цел да задвижват елементарни екосистеми - доста сходни на тези, които съществуват към вулканичните отвори на океанското дъно на Земята.

„ В случая с Европа се счита, че има бездънен океан, може би 100 километра под ледената й кора “, сподели ученият от задачата проф. Ема Бънс от университета в Лестър, Обединеното кралство.

Тази дълбочина на океана е 10 пъти по-голяма от тази на най-дълбокия океан на Земята и считаме, че е със скалисто дъно. Така че това обезпечава сюжет, при който има разбъркване и забавна химия “, сподели откривателят пред BBC.

Ariane няма тежестта да изпрати Juice непосредствено до местоназначението му, най-малко не в потребен интервал от време. Вместо това ракетата е изпратила галактическия транспортен съд по пътя към вътрешната Слънчева система. След това поредност от прелитания на Венера и Земята гравитационно ще придвижат задачата до плануваната дестинация.

Това е пътешестване от 6.6 милиарда километра, което продължава 8.5 години. Пристигането в системата Jovian се чака през юли 2031 година

Покритите с лед Калисто, Ганимед и Европа са открити от италианския астроном Галилео Галилей през 1610 година благодарение на неотдавна изобретения телескоп. Вижда ги като дребни точки, въртящи се към Юпитер. Той съумява да види и четвърто тяло, което в този момент познаваме като Йо, доста по-малък свят, затрупан с вулкани.

Леденото трио е с диаметър от 4800 км до 5300 км. За да сложим това в подтекст, естественият сателит на Земята е с диаметър почти 3500 км.

Juice ще учи луните отдалечено. Това значи, че ще лети над техните повърхности и няма да кацне. Ганимед - най-голямата луна в Слънчевата система - е крайната цел на спътника. Той ще приключи обиколката си, като отиде в орбита към този свят през 2034 година

Радарът ще се употребява, с цел да види в луните, а устройство за лазерно премерване ще се употребява за основаване на 3D карти на техните повърхности. Магнитометри ще изследват техните комплицирани електрически и магнитни среди, а други датчици ще събират данни за въртящите се частици, които заобикалят луните. Камерите, несъмнено, ще изпращат назад безчет фотоси.

Всичко това ще се случи на няколкостотин милиона километра от Земята, където светлинните условия ще бъдат най-малкото слаби.

Сателитът ще се нуждае от цялата мощ, която може да получи от големите си слънчеви крила. Дори в техния мащаб, те към момента ще създават съвсем задоволително „ сок “, с цел да работят с еквивалента на домашна микровълнова фурна - почти 850 вата.

Мисията няма да търси съответни „ биомаркери “ или да се пробва да откри извънземни риби. Целта е да се събере повече информация по отношение на евентуалната обитаемост, тъй че идващите задачи да могат да отговорят на въпроса за живота по-директно.

Учените към този момент обмислят по какъв начин биха могли да слагат спускаеми модули на една от замръзналите луни на Юпитер, с цел да пробият кората й до водата изпод. В Антарктика на Земята откривателите употребяват топлота, с цел да пробият стотици метри през ледената завивка, с цел да разположат подводници тук-там, където локалният океан е заледен. Това е предизвикателна работа и би била още по-голяма задача на луната на Йовиан, където ледената кора може да е дебела десетки километри.

Juice няма да бъде самичък в работата си. Американската галактическа организация НАСА изпраща собствен спътник на име Clipper. Въпреки че ще напусне Земята след Juice, идната година, той би трябвало да дойде тъкмо преди европейския си брат. Има преимуществото на по-мощна изстрелваща ракета. Clipper ще концентрира следствията си върху Европа, само че ще прави съвсем същата работа.

„ Има огромно взаимно допълнение и екипите имат огромно предпочитание да си сътрудничат “, сподели проф. Карол Мъндел, шеф по науката в Европейската галактическа организация.

Разбира се, ще има доста данни. Но първо би трябвало да се уверим, че задачите ни доближават до Юпитер и работят безвредно “, сподели тя пред BBC News.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР