Мисионерка, светица, носителка на милосърдие. Светите думи на Майка Тереза,

...
Мисионерка, светица, носителка на милосърдие. Светите думи на Майка Тереза,
Коментари Харесай

Забравяйки себе си, намираш себе си ♥ Майка ТЕРЕЗА

Мисионерка, светица, носителка на състрадание. Светите думи на Майка Тереза, посветила живота си на добродетелите, които губим и утъпкала един елементарен път, по който всеки може да прави дребни крачки – ден след ден. Назаем от книгата „ Обикновеният път ” (изд. „ Прозорец ”)

Да, имаме право да бъдем щастливи и умиротворени. Създадени сме за това – родени сме, с цел да бъдем щастливи, само че можем да намерим същинско благополучие и покой само, като възлюбим Бога: радостна е любовта към Него, велико благополучие е тя. 

Много хора считат, изключително на Запад, че парите те вършат благополучен. Струва ми се, че би трябвало да е по-трудно да си благополучен, в случай че си здрав, тъй като тогава ще мислиш за доста други неща и това ще ти пречи да видиш Бог. Но, в случай че Бог ти е дал здраве, използвай го за Него – помагай на останалите, грижи се за бедните, дай им работа.

Не пропилявай здравето си! Здравето и образованието са блага от Бог и по тази причина би трябвало да оказваме помощ на тези, които ги нямат. Исус е споделил: „ Каквото извършите на нищите свои братя, за Мен го вършиме. ” И по тази причина единствената горест, която изпитвам, е, в случай че съм съгрешила, в случай че съм обидила Господа с егоизма или с нежеланието си да бъда милосърдна. Ако нараняваме бедните или се наскърбяваме между тях, нараняваме Бог. Всичко е в Божиите ръце – споделяйте това, което имате, в това число и себе си!

Бъдете щастливи в мига, това е задоволително. Отделният миг е единственото, от което се нуждаем. Бъдете щастливи в този момент и в случай че с делата си изразявате обич към другите, ще дадете благополучие и на тях. Не е належащо доста – просто една усмивка. Светът щеше да е доста по-прекрасно място, в случай че хората се усмихваха повече. Усмихвайте се, бъдете ведри, бъдете радостни, че Бог ви обича!

Следващата молитва за мир е написана от свети Франциск от Асизи. Казваме я всеки ден. Тя ни припомня по какъв начин можем да реализираме мир, давайки на останалите с отворено и чисто сърце: 

„ Господи, направи ме проводник на Твоя мир – има ли ненавист, да нося любов; има ли грях, да нося опрощение; има ли раздори, да нося съгласие; има ли илюзия, да нося истина; има ли подозрение, да нося вяра; има ли обезсърчение, да нося надежда; има ли сянка, да нося светлина; има ли горест, да нося наслада. 

Господи, разреши ми да успокоявам повече, в сравнение с мен утешават; да разбирам повече, в сравнение с мен да разбират; да обичам повече, в сравнение с мен да обичат, тъй като забравиш ли себе си, ще се намериш; простиш ли, ще ти простят; умреш ли, ще се пробудиш за безконечен живот. ”

От „ Обикновеният път ”, Майка Тереза, изд. „ Прозорец ”
Снимка: culturacolectiva.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР