Миряните трябва да спазват противоепидемичните мерки у нас, обясни пред

...
Миряните трябва да спазват противоепидемичните мерки у нас, обясни пред
Коментари Харесай

В църквата на Коледа само с маска

Миряните би трябвало да съблюдават противоепидемичните ограничения у нас, изясни пред „ Монитор “ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. „ У нас за разлика от страните в Западна Европа хората са членове на една енория и я посещават целогодишно. Свещениците ги познават и отпадат строгите условия, присъщи за други страни. Светият синод приканва да се съблюдава отдалеченост, да се носят маски и хората да имат отговорно отношение.

Целта е да пазят себе си и тези в рискова група. Свещениците и клисарите също приканват това непрестанно “, сподели митрополит Антоний. Той посочи, че във връзка с Светото причестяване няма смяна. От синода обаче също приканват хората да имат отговорно отношение и здравна просвета и тези, които усещат някакво неблагоразположение, да не посещават храма.

„ А и преди причестяване има изповед и свещеникът е осведомен с духовното и телесно положение на всеки мирянин “, добави митрополитът. Той посочи обаче, че тук-там в Западна Европа има избрани условия при богослуженията. На някои места те ще са единствено с избран брой хора, според от размера на храма.

„ Разбира се, маските ще са наложителни, както и даването на дезинфектанти на входа на храма. На някои места пък е належащо всеки богомолец да попълни данните си- трите имена, домакински адрес и телефон по отношение на противоепидемичните ограничения. Това е ако има инфектирани, по този метод ще има изясненост кои хора да се търсят по-късно като контактни лица “, изясни негово Високопреосвещенство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР