Мирослав Найденов, бивш земеделски министър в първото правителство на Борисов,

...
Мирослав Найденов, бивш земеделски министър в първото правителство на Борисов,
Коментари Харесай

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ ОТВЪРНА: Не аз, а мой заместник е подписвал документи за Капитан Андреево

Мирослав Найденов, някогашен аграрни министър в първото държавно управление на " Борисов, съобщи, че той не е подписвал документи, посредством които лабораторията на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да получи статут за формален надзор за плодовете и зеленчуците, идващи от Турция, представен от mediapool.

От думите му стана ясно, че подобен автограф е поставил неговият зам.-министър Цветан Димитров.

" Призовам господин Иван Христанов или неотложно да даде документ с моя автограф, с който документ аз давам подобен статут на тази лаборатория или да бъде добър да се извини, в случай че не направи нито едното от двете, несъмнено ще има опция в съд да потвърди своите изказвания ", сподели Найденов пред Mediapool.

Той изиска право на отговор, откакто бе упоменат от зам.-министъра на земеделието Иван Христанов в изявление на Mediapool, отдадено на абсурда " Капитан Андреево ", което бе оповестено в две елементи през уикенда.

Какво сподели зам.-министър Христанов?

" Отдава се помещението на една компания на Размиг Чакарян, апропо, както показах, той персонално е участвал през 2012 година на отварянето на офертите за отдаване на площта чартърен. Той е бил там в плът и кръв и не може никой да твърди, че не знае какво става в случай, че той е бил там на място. След това на граничния пункт някой си потегля да гради лаборатория и никой не забелязва…. На всичкото от горната страна е в остро нарушаване на Наредбата за граничните контролно пропускателни пунктове. Тя споделя, че лабораторна активност в зоната на Граничен контролно-пропусквателен пункт не е позволена. Но там внезапно се появява лаборатория и тогавашният министър я прави лаборатория на формалния надзор ", сподели Христанов.

На въпрос за кой министър приказва, той съобщи - Мирослав Найденов.

От май тази година фитосанитарният надзор на границата се прави от Българската организация по храните (БАБХ). Преди това този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт на частната компания " Интерпред Еврологистик ", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". А през тази година въпросната компания бе сменена от нова - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Споменатият Васил Димитров преди този момент е работил за компанията на Чакърян.

" Той съобщи, че аз съм дал статут на формален надзор на " Капитан Андреево ". Това е откровена неистина ", разяснява Найденов пред Mediapool.

На въпрос има ли разпоредба, която да не разрешава лаборатории на граничните пунктове, Найденов отговори:

" Не мога да разясня, тъй като тази разпоредба явно не е Наредба на Министерство на земеделието ".

Мирослав Найденов описа своята версия за появяването на частната лаборатория на границата с Турция по време на неговия мандат в Министерството на земеделието:

" Тогава на междуправителствено съвещание в Анкара сред българското и турското държавно управление, тогавашният министър- ръководител и настоящ президент на Турция господин Ердоган сложи извънредно остро този въпрос. На това гледище за по-бързо прекосяване, българската страна изиска Турция да позволи експорта от България за Турция на преживни животни - телета, агнета, който до тогава бе спрян. На този съвет присъстваше и тогавашния изпълнителен шеф на Агенцията по храните доктор Йордан Войнов. Аз му разпоредих да намерят решение на този въпрос ", описа Найденов.

Той добави, че екипът на Йордан Войнов, намерили помещение и организирали търг:

" Фирмата, която е спечелила търга, е трябвало да отговори на избрани условия, да извърши условията за акредитация, да получи акредитация, да оборудва лабораторията и надлежно да образова личен състав. След което доктор Войнов с отчет до Министерство на земеделието е предложил тази лаборатория да бъде добавена към лабораториите, които имат правото да правят формален надзор. Тази заповед е подписана от отрасловия зам.-министър Цветан Димитров ", сподели още Мирослав Найденов.

Бившият министър сподели още, че от декември 2012 година до края на предходната година тази лаборатория е проверявана десетки пъти от Главна дирекция " Животновъдство " на Европейска комисия, Българската организация по акредитация, БАБХ и проблеми не са открити.

" Никога контролът за остатъчните пестициди в плодове и зеленчуци не е бил в частни ръце през последните 10 години. Първо, камионите минават надзор - гранична полиция, по-късно минават на надзор митници, където се употребяват газанализатори, рентгени, по-късно в случай че са храни отиват на рампата на Българската организация за сигурност на храните, където, забележете, камионът се отваря само и единствено от митничар в наличието на контрольор на Българската организация по храните. Единствено разтоварната активност се прави от частно наетите лица, посочените от инспектора на БАБХ проби се вземат от него и се показват в тази лаборатория за проучване ", сподели още Найденов.

Бившият аграрни министър на ГЕРБ посочи още, че от плодовете и зеленчуците на границата се тестват 6 продукта - портокали, мандарини, лимони, грейпфрут, нар и пипер.

Мирослав Найденов посочи, че никой не е задължавал през последните 10 години камионите да тестват продукцията в лабораторията на границата.

Те са могли, в случай че желаят, да създадат пробите и в лабораторията в София, само че да чакат по-дълго резултатите.

" Този, който прави контрола, да не прави активността, т.е. да не управлява самичък себе си. Спазвайки този принцип доктор Йордан Войнов (шеф на БАБХ в първия кабинет на " Борисов " - б.а.) аутсорсва към частни оператори напълно лабораторната активност, тъй като не е обикновено в страна-член на Европейски Съюз този който управлява активността - БАБХ да я прави. Ако на следващия ден дирекнорът на БАБХ се опита да злоупотреби с власт и разпореди на подупечната си лаборатория да манипулира резултати, кой ще го ревизира него ", сподели още Найденов.

" Седем министри от няколко държавни управления не са намерили проблем, инспекциите на Европейска комисия не са намерили проблем и през днешния ден идва един зам.-министър, намира проблем от дейнстта на предходните 7 министри. Затова народът дава власт и избира кой да го ръководи, в случай че на следващия ден господин Христанов има опцията да стане министър, дано да се възползва от властта си и да го промени, в случай че желае. Както той самичък се изрази " ноторно неподпукепн ", дано първо да стане министър и тогава да взема политически решения ", заключи Найденов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР