Минути преди началото на извънредното заседание на ВСС, което трябва

...
Минути преди началото на извънредното заседание на ВСС, което трябва
Коментари Харесай

Гешев разби на пух и прах всички лъжи на властта за прокуратурата. Йорданова се крие като мишка

Минути преди началото на изключителното съвещание на Висш съдебен съвет, което би трябвало да преглежда настояването на секретарката на Христо Иванов, която сега е правосъден министър, Надежда Йорданова за отстраняването на основния прокурор от поста му, Иван Гешев насочва остри думи към властта за натиска й върху прокуратурата.

Мотивите на Йорданова се съдържат в 9 точки, стъпващи най-вече на медийни изявления. Миналата седмица правосъдното държавно управление Допусна за изцяло разглеждане пет и за отчасти четири от основанията на правосъдната министърка, импортирани при започване на март от правосъдната министърка.

Не се знае дали Висш съдебен съвет ще се произнесе още през днешния ден за отстраняването на Гешев или гласуването ще бъде отсрочено за друго съвещание.

Самият Гешев се кани да участва и на съвещанието на правната комисия в Народното събрание, на което на второ четене би трябвало да бъдат закрити спецсъда и спецпрокуратурата и което най внезапно бе от ложено от четвъртък за през днешния ден тъкмо когато Висш съдебен съвет би трябвало да дебатира по претекстовете на Йорданова за отстраняването на основния прокурор от поста му.

„Очаквам да повиша равнището си на правни и общи познания. На предходното съвещание на Висш съдебен съвет разбрах, че по право вземам участие във висшия правосъден съд, а не Висшия правосъден съвет, разбрах, че прокуратурата е централизирана, макар измененията от някогашния министър на правораздаването Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушения. Разбрах, че прокуратурата води правосъдното разследване, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има законодателна инициатива“. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев преди началото на Пленума на Висш съдебен съвет, който взема решение за предварителното му освобождение.

„Ако подаря разкази на Йовков на неправителствена организация, в случай че изтъквам вярно по памет министъра на правораздаването, това съставлява враждебно и надменно отношение към неправителствена организация“, съобщи още Гешев.

„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. Но в името на българската държавност или каквото и да е останало, вместо министърът на правораздаването да обикаля студия и най-вероятно да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, които евентуално уронват престижа на правосъдната власт – тези свои изказвания да ги изрази в Пленума на Висш съдебен съвет, а не да мълчи. Иначе по този начин няма причини нито за така наречен правосъдна промяна, нито за отстраняването на основния прокурор“, счита Гешев.

„Вместо да се крият, дано госпожа Надежда Йорданова излезе намерено. Както и българските политици. Защото решенията на българските политици ще продължат да заплащат българските граждани“, съобщи още основният прокурор Иван Гешев преди изключителното съвещание на Висш съдебен съвет за отстраняването му от поста

За премахване на Гешев са нужни най-малко 17 гласа, които да поддържат настояването на министър Йорданова.

Надежда Йорданова дойде във очевидно положително въодушевление и съобщи: „Днешното съвещание на пленума на Висш съдебен съвет е с една единствена точка разглеждане на моето предложение за предварително освобождение на основния прокурор.

Тя добави: „Трудно ми е да разясня изказването на господин Гешев в каквато и да е посока. Това, че министърът на правораздаването употребява медиите за разяснение на обстановката, мисля, че е напълно в границите на пълномощията му. Готова съм за спор на пленума на Висш съдебен съвет, дано да видя какви претекстове ще изложат колегите“

На въпрос на журналистката Ива Николова от ПИК с отстраняването на Гешев кои въпрос ще реши, тя съобщи: „Ще решим това събитие, че България е извънредно време да получи прокурор, който е с високи морални стандарти, който пази правата на хората и не се прикрива зад полицейско насилие“.

Запитана усеща ли се спокойна за бъдещето на кабинета, тя съобщи: „Ние се движим с добра скорост. Въпросът за състава и бъдещето на кабинета, апелирам да го отправите към министър-председателя, защото това е негова отговорност. Що се отнася до оставката на господин Атанас Атанасов, нашата обща работа е в региона на свободата на медиите. Другите въпроси – към министър-председателя, това е негова отговорност“.

Относно освобождението на началника на НСО тя съобщи: „Този въпрос беше задоволително обяснен пред обществото от страна на началника на кабинета и министър-председателя, тъй че няма какво да добавя“.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР