Министрите от ЕС подписаха болезнен развод с ЛондонЕвропейските министри подписаха

...
Министрите от ЕС подписаха болезнен развод с ЛондонЕвропейските министри подписаха
Коментари Харесай

Министрите от ЕС подписаха болезнен развод с Лондон

Министрите от Европейски Съюз подписаха мъчителен бракоразвод с Лондон
Европейските министри подписаха проекто-сделка за бракоразвод с Лондон, когато стартира „ мъчителна “ последна седмица от договаряния за бъдещи връзки сред Брюксел и Обединеното кралство.

Главният договарящ от Европейски Съюз по Брекзит Мишел Барние и ротационният ръководител Австрия споделиха, че контрактуваният текст ще бъде показан на водачите от Европейски Съюз за сключване на срещата на върха в неделя.

„ Първата сложна крачка беше направена “, казда австрийскитят министър по европейските каузи Гернот Блюмент след министерската среща. „ Започва мъчителна седмица за европейската политика “, сподели Блюмел. „ На масата са документите за развода. 45-годишен сложен брак доближава своя край. “

Междувременно не престават полемиките всъщност за редом политическо изказване, което има за цел да дефинира упоритостите на блока за бъдещи връзки с Великобритяния след Брекзит – и за евентуалната опция за удължение на преходния интервал.

Англия ще напусне Евросъюза на 29 март 2019 година, само че ще остане в единния пазар за още 21 месеца, до момента в който договарящите търсят постигането на договорка за отбягване на евентуалния срив в търговията сред основните стопански сътрудници.

Ако страните се борят да реализират съглашение преди края на този интервал, Англия може да изиска еднократно удължение. Барние допусна, че то би трябвало да изтече в края на 2022 година, само че той сподели, че държавите-членки към момента би трябвало да се подпишат.

"Мисля, че през тази седмица ще имаме дефинитивно предложение за тази дата. Решението ще се вземе взаимно сред Обединеното кралство и 27-те", сподели Барние.

Надежди за комерсиална договорка

Нито европейските държави-членки, които желаят да защитят достъпа до единния си пазар, нито английските брекзисти, които се опасяват да бъдат в плен на блока, където не пишат разпоредбите, желаят безконечен преход.

Барние акцентира, че държавното управление на министър-председателя Тереза Мей е поискало опцията за удължение и че той се е съгласил да го успокои, само че е предизвестил: "Не може да бъде безпределно. Трябва да бъде решено. “

В Лондон Мей съобщи, че желае да реализира комерсиална договорка до края на 2020 година, с цел да избегне настояването за удължение на периода, само че че в случай че преходът бъде продължен, това би трябвало да бъде преодоляно от "следващите общи избори".

Ако Мей оцелее макар вътрешния яд по договорката, идващите английски избори са планувани за 2022 година

Европейските договарящи възнамеряват да разгласяват тяхната версия на изказването за бъдещите връзки във вторник.

Проектът за съглашение за овакантяване „ е приемлив, работещ и ние ще посветим силата си върху политическото съглашение “, съобщи холандският външен министър Стеф Блок.

Междувременно продължава подготовката за срещата на върха в неделя, на която Мей и нейните 27 сътрудници от Европейски Съюз ще подпишат съглашението за бракоразвод.

„ Намираме се в заключителните стадии на договаряне на договорката “, сподели Мей. „ Нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не бъде контрактувано. “

Мей ще бъде тази седмица в Брюксел, с цел да се види с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за последни диалози по бъдещите връзки.

Лондон желае да показа допустимо най-подробно пътя към съглашение за свободна търговия, частично да завоюва поддръжката в английския парламент, който към момента може да отхвърли договорката.

Брюксел в това време упорства, че Англия не може да има същия фаворизиран достъп до единния пазар, откакто Брекзит е на 29 март идната година.

Политически битки в Обединеното кралство

Докато 27-те държави-членки на Европейски Съюз остават обществено обединени през 17-месечните договаряния, английските политически лагери се борят настървено между тях.

Консервативните хардлайнери и северноирландските съдружници юнионисти на мей са дали обещание да гласоподават за контракта, макар опасността от пагубен Брекзит без договорка.

Опозиционната Лейбъристка партия, която омаловажава шанса да смъкна държавното управление на Мей, също предизвести, че членовете й няма да поддържат договорката й.

Представителите на Европейски Съюз са сюрпризирани от гневния спор и като цяло отхвърлят да се намесят, само че френският министър по европейските въпроси Натали Лоазу сподели, че и двете страни "са изчерпали границите си за маневриране".

Блок съобщи, че е неотложно политическото изказване, "полагащо основите на бъдещите ни връзки да бъде амбициозно".

Някои държави-членки са раздразнени, че в договорката по раздялата не са им обезпечени техните права за лов на риба в английски води и въпросът е оставен за диалози в бъдеще.

Испания също по този начин е загрижена за бъдещия статут на Гибралтар, английската територия на южния ѝ бряг.

"Преговорите сред Обединеното кралство и Евросъюза няма да се ползват за Гибралтар... бъдещите договаряния за гибралтар са обособени преговори", съобщи испанският външен министър Жозеп Борел.

"И това би трябвало да стане ясно. Докато нямаме декларация за бъдещето и знаем, какво гласи тя, без значение дали сме съгласни или не, няма да одобрим съглашението за отдръпване."

Въпреки това белгийският външен министър Дидие Рейндерс съобщи: "Тук ще оцелее. Чакаме същата обстановка в Лондон, само че тук, в Брюксел, ще оцелее." /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР