Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация „Родители“,

...
Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация „Родители“,
Коментари Харесай

МОН даде подробна информация защо и как ще се правят бързи тестове на ученицете


Министрите на опазването на здравето и образованието и представители на Асоциация „ Родители “, Национална мрежа за децата и Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система организираха среща във връзка изследването измежду родителите по отношение на настройките им към опцията учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест, оповестиха от МОН.

По време на диалога бяха разисквани най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите. От ведомството дават спомагателна информация, с цел да отговорят на въпросите и терзанията от страна на родителите:

1. Каква е задачата на тестването и какъв брой постоянно ще се прави?

- Целта на провеждането на антигенно тестване измежду учениците е да се направи „ моментна фотография “ на заболяемостта в учебните заведения след частичното възобновяване на образователния развой. По този метод ще се подсигурява оптимално безвредна среда, с цел да продължи присъственото образование.

2. За коя възраст се отнася тестването?

- Тестването ще може да бъде извършено на искащите възпитаници от 1. до 12. клас. То няма да е наложително, а по избор и със единодушието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

3. Кой взима тестът, къде и по какъв начин? Кой получава резултатите?

- За резултатите на всеки един възпитаник ще бъдат известени персонално неговите родители, а при нужда от следващи дейности (карантиниране на паралелка и/или в допълнение проучвания на контактни лица) - съответният класен началник и шеф на учебно заведение.

В резултат на получената информация от изследването и обезпечаването на нужния брой проби, ще бъде несъмнено за обособените учебни заведения времето и медицинските експерти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде изработен антигенен тест от здравно лице, като процедурата цели разкриване на вируса, което може да провокира местен дискомфорт.

4. В кои случаи може да се назначи още един тест с РСR?

- PCR тест е допустимо да бъде назначен единствено в случаи, когато това е предписанието и рекомендацията на здравно лице.

5. Предвижда ли се тестване за антитела?

- На този стадий не се планува използване на проби за разкриване на антитела измежду учениците и учителите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР