Министрите на отбраната на НАТО се споразумяха да увеличат съюзническите

...
Министрите на отбраната на НАТО се споразумяха да увеличат съюзническите
Коментари Харесай

НАТО увеличава запасите от оръжия и укрепва силите в източната част на блока

Министрите на защитата на НАТО се споразумяха да усилят съюзническите ресурси от оръжия, муниции и съоръжение. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи това на конференция след двудневната среща на ръководителите на отбранителните структури на алианса в Брюксел.

" Днес взехме решение да увеличим запасите от оръжия, муниции и съоръжение, с цел да укрепим качествата си и да ускорим процеса на отбранително обмисляне на НАТО, с цел да осигурим на промишлеността дълготрайното търсене, належащо за увеличение на производството ", сподели той.

Освен това министрите на защитата на НАТО взеха решение да усилят числеността на силите за свръхбързо реагиране в източната част на блока.

" Увеличаваме числеността на силите за свръхбързо реагиране, в източната част на алианса към този момент има повече войски, в това число 8 бойни групи от Балтийско до Черно море, които могат бързо да бъдат увеличени до размера на бригада ", съобщи Столтенберг.

Съюзниците се споразумяха също по този начин да продължат да покачват устойчивостта на сериозната подводна и енергийна инфраструктура. След саботажа на газопровода " Северен поток " НАТО удвои наличието си в Балтийско и Северно море до 30 кораба, подкрепени от самолети за морско наблюдаване и подводни качества.

Генералният секретар Столтенберг съобщи, че НАТО ще продължи да усилва поддръжката си за Украйна, като в същото време укрепва защитата и възпирането на Алианса и работи за повишение на отбраната на сериозната инфраструктура.

В речта си след двудневна среща на министрите на защитата Столтенберг похвали осъждането от страна на Общото заседание на Организация на обединените нации на опита на Русия за нелегално анексиране на четири района в Украйна. " Това е ясно и изрично обръщение, че Русия е изолирана и че светът е с Украйна ", сподели той, като повтори, че НАТО не е страна в спора, само че че съдружниците ще продължат да поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

За по-нататъшно подсилване на украинската защита генералният секретар разгласи, че НАТО скоро ще даде на Украйна стотици заглушители на дронове, които да се употребяват против съветски и ирански дронове. По мотив на неотдавнашните нуклеарни закани на Русия генералният секретар даде да се разбере, че нуклеарната изразителност на президента Путин е рискова и безотговорна и че всяка приложимост на нуклеарно оръжие от страна на Русия ще има " тежки последствия ".

Следващата седмица НАТО ще организира годишното си рутинно обучение за нуклеарна подготвеност, съобщи Столтенберг, като добави, че планирането на учението е почнало преди доста месеци. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР