Министерството заяви като свой приоритет и предприе конкретни действия, свързани

...
Министерството заяви като свой приоритет и предприе конкретни действия, свързани
Коментари Харесай

Какво решиха депутатите за хората с увреждания

Министерството съобщи като собствен приоритет и предприе съответни дейности, свързани с ускорено приемане на Закон за обществени услуги. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на обсъждане за политиките за решение на проблемите на хората с увреждания.

„ Безспорно е, че обществените услуги са инструментът за обществено включване на хората от уязвимите групи, в това число и на хората с увреждания. Предстои да се създаде идея за промени в нормативната уредба за използване на обособени членове от Конвенцията за правата на хората с увреждания “, сподели още Бисер Петков.

По-късно през днешния ден Народното събрание одобри решение общественият министър да дава информация за подхванатите ограничения за обезпечаване на резистентност на обществените услуги и персонален и обществен помощник и домакински асистент след привършване на финансирането на Оперативна програма „ Човешки запаси 2014-2020 година “ в период до 30 септември 2017 година.

Предложението на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ беше признато със 79 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 36 „ въздържали се “. Предвижда се още министърът да даде информация и за подхванатите дейности по отношение на вземане предвид на обществената оценка на хората с увреждания с отчитане на техните самостоятелни потребности до 30 септември.

ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ оферират още министърът да показа идея за реформиране на системата за експертизата на работоспособността на хората с увреждания до 31 октомври 2017 година.

Предложенията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и група народни представители бяха отхвърлени. Те желаеха министърът на труда и обществената политика в период до 15 юли да даде разбор на осъществяването и контрола по Националната тактика на проекта за деяние за използване на конвенцията за правата на хората с увреждания, както и информация за финансовите средства за осъществяване на този проект за деяние за 2017 година и за идващите години до 2020 година

Предложението на Българска социалистическа партия включваше още информация за развиването на услугите персонален и обществен помощник, както и систематизирани данни за заплащания, на които те имат право, както и довеждане докрай на осведомителната база данни за хората с увреждания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР