Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на

...
Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

Министерството на земеделието пази българските риболовци и икономическите ползи на страната. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на арестуваните на 23 март три български риболовни кораба от страна на румънските управляващи. В срещата участваха отдалечено посланикът на България в Румъния Радко Влайков и Мирослав Енков, консул в Букурещ. Министър Гечев беше безапелационен, че към момента няма публична информация за осъществено нарушаване, а агроминистерството интензивно ще следи случая и ще оказва нужното подпомагане.

Министерството на земеделието и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) към момента не са получили формален документ, който да показва на какво съображение тези български кораби са арестувани на пристанището в Констанца, сподели по-късно на брифинг заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Той разясни, че преценка какви последващи стъпки могат да бъдат подхванати от засегнатите страни може да се направи, откакто бъде получен съответният документ от румънска страна.

Георги Събев акцентира, че обект на инспекцията са били общо пет риболовни кораба, плаващи под български байрак, които са осъществявали законна активност в общностни води на Европейския съюз (ЕС) в Черно море, на към 50 морски благи от румънския бряг, като уловът на борда е бил от калкан и черноморска бодлива акула.

„ Рибарите и капитаните могат да разчитат на поддръжката на българската администрация “, уточни на брифинга изпълнителният шеф на ИАРА доцент Ваня Стаматова.

В умозаключение заместник-министър Събев увери засегнатите страни, че работата по случая продължава, а Министерството на земеделието ще предприеме всички вероятни законови дейности в поддръжка на бранша.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР