Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика и

...
Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика и
Коментари Харесай

Две министрества гарантират осигуряването на дървата за огрев

Министерството на земеделието, Министерството на труда и обществената политика и Агенцията за обществено подкрепяне ще работят взаимно за обезпечаване на дърва за огрев на популацията. Това е съществена цел на подписаното съглашение сред министрите на земеделието Явор Гечев, на труда и обществената политика Лазар Лазаров и Румяна Петкова, изпълнителен шеф на АСП.
Държавата е постигнала договорка с дървопреработвателните компании. Тя планува за един месец сдруженията да понижат потреблението си, с цел да може част от дървата, които кардинално употребяват, да отидат за огрев за енергийно бедните българи, разгласи по-рано земеделският министър Явор Гечев.
Увеличено търсене на дърва за огрев регистрират от Югозападното държавно дружество (ЮЗДП). Почти няма горско или ловно стопанство, в което да няма най-малко двукратно нарастване на заявките, е споделил пред Българска телеграфна агенция шефът на предприятието инж. Дамян Дамянов. По думите му това се дължи ненапълно на преориентиране на част от семействата към отопление на дърва, само че по-малка част от декларираните количества са свързани с смяна на типа отопление, като по-скоро става въпрос за презапасяване измежду хората. 
На годишна база плануваните количества за идния зимен сезон също са доста увеличени. За съпоставяне през 2014 година осъществените количества дърва за огрев от ЮЗДП са били към 230 хиляди кубични метра, до момента в който през 2021 година те са 150 хиляди. Тази година упованията са да се доближат и даже надминат количествата отпреди шест години, а осъществената дървесина да е към 300 хиляди кубика.
Практиката за обезпечаване на дърва още с края на всеки зимен сезон към този момент дава резултати, а към 15 август са обезпечени за популацията повече от 65 хиляди кубика, което е три пъти повече спрямо миналата година.
През последните седмици стана ясно, че поради високите цени на газа от ден на ден българи се пренасочват към дърва за огрев и точно това е една от аргументите да се следи дефицит на пазара. Друга причина е огромното ползване на дървопреработвателните компании изключително след възобновяване на пазарните им позиции след пандемията. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР