Министерството на земеделието, храните и горите на Република България е

...
Министерството на земеделието, храните и горите на Република България е
Коментари Харесай

Нова наредба ще регламентира отглеждането на коноп

Министерството на земеделието, храните и горите на Република България е разгласило предходната седмица пакет от планове за нормативни промени и нова разпоредба, които независимо да регламентират изискванията и контрола за развъждане на коноп за индустриални цели. Така се съществуващите към този момент регулации се сплотяват и се хармонизират с европейското законодателство, разясняват от ведомството.

Растенията от рода на конопа (канабис), със наличие под 0.2 тегловни % на тетрахидроканабинол ще могат да се създават с годишно позволение от министерствтото, както и до момента, и контролните органи на ведомството ще имат регламентиран достъп до площите, засети с растенията, складовите пространства за съхранението им и комерсиалните обекти, където се оферират продуктите.

В плана на наредбата се планува след засяването да се осведомят съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи за осъществена сеитба, като се даде и копие на издаденото позволение и надлежно информация за местонахожденията на засетите площи.

Заедно със заявката за позволение, стопаните ще би трябвало да приложат и уверение за качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който потвърждава, че наличието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0.2 тегловни % несъмнено в листната маса, цветните и плодните връхчета. За да аплайват за позволение, те би трябвало да подадат и декларация, че растението няма да се прибира разделно, да се употребява или да се преработват елементи от него.

Това разясни специалистът от МЗХГ Стефка Дамянова пред БНР. По думите й сега в България има 1000 дка, засети легално с растението промишлен коноп. Всяка година ведомството издава позволение на земеделците, които желаят да отглеждат тази просвета и за тази година издадените позволения са 8. Разрешителното важи една година и дава право на стопаните да сеят единствено една годишна продукция на тъкмо избрана повърхност, което се резервира като изискване и в проектонаредбата.

Съгласно Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсурите, конопеното растение е всяко едно растение от рода на конопа – канабис, а коноп значат листата или цветните и плодните връхчета на конопеното растение, т.е. прави се разграничаване сред конопено растение и коноп, изясни още Дамянова.

Индустриалният коноп се отглежда единствено за нишки, семена за фураж и семена за посев, уточни Министерството на земеделието в категорично конкретизиране до медиите, че не става дума за психотропни растения, или за право на развъждане на канабис въобще. " Категорично не дава отговор на истината, че се позволява развъждането на канабис. Става въпрос за контролиране на развъждането на промишлен коноп за влакно, фуражи и семена за посев със наличие под 0.2 тегловни % на тетрахидроканабинол в листната маса, цветните и плодните връхчета. Новата проектонаредба хармонизира българското с европейското законодателство. И сега работи разпоредба от 2001 година, която контролира развъждането на промишлен коноп в България, " прецизират от ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР