Министерството на здравеопазването забранява износа на инсулиновите лекарства. Това става ясно

...
Министерството на здравеопазването забранява износа на инсулиновите лекарства.
Това става ясно
Коментари Харесай

Спираме износа на инсулинови лекарства

Министерството на здравеопазването не разрешава износа на инсулиновите медикаменти.

Това излиза наяве от заповед на отрасловия министър проф. Христо Хинков, която влиза в действие от през днешния ден, 2 ноември, и ще важи до 31 декември тази година.

Освен инсулини и аналози се не разрешава износът и на други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

Заради зачестилите сигнали за липса на медикаментите по аптеките, Министерството на здравеопазването е изискало информация от " Информационно обслужване " за предписаните и

От ведомството показват, че данните са извънредно тревожни и демонстрират сензитивно по отношение на предписаните. За някои от тях осъществяването е 0%, 24% и 42%. Средният % на осъществяване на електронните наставления е 59%.
 Министерство на здравеопазването схваща за дефицит на медикаменти от сигнали на жители
Министерство на здравеопазването схваща за дефицит на медикаменти от сигнали на жители

Предлагат промени в Закона за здравето

Целта на заповедта е да бъдат обезпечени потребностите на българските пациенти и да бъде преодоляна неналичието или дефицитът на жизненоважни медикаменти.

Срокът за деяние на възбраната, както и съответните лекарствени артикули са избрани според правилото за пропорция, за запазване здравето на популацията и при спазване на възбраната за случайна дискриминация или покрито ограничаване на търговията сред страните членки на Европейския съюз.

Относно огромния брой запитвания за е-рецептата, от ведомството оповестяват, че отрасловият министър ще инициира обща среща сред, Българския фармацевтичен съюз и други заинтригувани организации.

Целта е да се потърсят механизми за превъзмогване на разликите на засегнатите страни и да се потърси консенсус в интерес на пациента.
 Държавата не знае какви медикаменти има в складовете, лекарите - в аптеките
Държавата не знае какви медикаменти има в складовете, лекарите - в аптеките

Проблемът с електронните предписания е поради търговски интерес, настояват от БЛС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР