Министерството на здравеопазването за първи път брилянтно взима организационни мерки.

...
Министерството на здравеопазването за първи път брилянтно взима организационни мерки.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев доволен от брилянтните мерки у нас срещу коронавируса

Министерството на опазването на здравето за първи път брилянтно взима организационни ограничения. Така шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев разяснява пред Българска национална телевизия ограниченията за неразпространение на ковид у нас.

Те остават засилени, макар че през вчерашния ден стана ясно, че пробите за заболяването на фамилията в хасковската болница и на мъжа, който дойде на Летище Варна, са негативни.

По думи на Кантарджиев младите не боледуват тежко, само че пък популяризират, а по-възрастните хора боледуват тежко.

Той уточни, че от здравното министерство са пуснали указания какво би трябвало да вършат лечебните заведения и предложи да се следи уеб сайтът на ведомството, където са качени последните указания на СЗО.

Нещата динамично се трансформират, получават се нови познания за този вирус, за неговия метод на предаване, инкубационен интервал и ние за това всеки ден ги качваме на уеб страницата с измененията, изясни проф. Кантарджиев.

По негови думи 90% от хората се разболяват от коронавруса при контакт. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, само че да го популяризира, разясни той.

Д-р Кантаржиев акцентира, че към момента не е явен методът на разпространяване и какъв брой би трябвало да е непосредствен контактът. Той обаче уточни, че коронавирусът е доста предразположен на дезинфектанти и умира бързо от алкохол.

По отношение на грипната конюнктура в страната проф. Кантарджиев изясни, че има растеж на случаите на заболелите. Той предвижда, че пикът ще бъде тази седмица.

Освен това той уточни, че до момента са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст, до момента в който през последната седмица са боледували тези от възрастовата група от 0 до 5 години. Грипната зараза се е изместила в ранна детска възраст, заключи проф. Кантарджиев. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР