Министерството на здравеопазването ще предложи промени в Закона за лекарствените

...
Министерството на здравеопазването ще предложи промени в Закона за лекарствените
Коментари Харесай

МЗ предлага повече пациенти да се лекуват с имуноглобулини безплатно

Министерството на здравеопазването ще предложи промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с които да се разреши възнаграждение с обществени средства на лекарствени артикули, получени от човешка кръв или човешка плазма – имуноглобулини, които се ползват off-label (т.е. отвън късата им характеристика). До решението се стигна по отношение на голям брой постъпили тъжби и сигнали от пациенти и пациентски организации, които показват изгодите от off-label използването на лекарствени артикули при някои автоимунни болести.

Заради високата им цена достъпът на пациентите до тези артикули е доста усложнен и тъй като се ползват отвън изискванията на разрешението им за приложимост за лекуване на автоимунни болести не се покриват от НЗОК.

Заболяванията, при които имуноглобулини се ползват off-label, са множествената склероза и систематичният лупус еритематозус, при които няма сполучливо лекуване с обичайно употребяваните лекарствени артикули.

В България имуноглобулинът се създава от държавната компания “Бул Био” под наименованието Имуниглобулин интакт (Имуновенин). Наскоро държавната компания изкара продукта си от позитивния лекарствен лист, след което го записва още веднъж на тройна цена и кутия от него нарастна от 160 на 416 лева . Това направи лечението на доста хора недостъпна, защото за месечния курс на лекуване са нужни сред 60 и 100 ампули, а в една кутия има 10 ампули. От държавната компания обясниха, че разноските за производството на този артикул са скочили и работят под себестойност. Тя не е единствената, която показва този мотив.

През интервала декември 2020 г.-март 2021 година всички притежатели на позволение за приложимост (ПРУ) на лекарствени артикули с интернационално непатентно название Immunoglobuline, normal human са подали заявление за изключване на лекарствени артикули от Позитивния лекарствен лист (ПЛС) и изтриване на одобрената цена. Като мотив притежателите на позволения за приложимост на подобен вид артикули в нашата страна акцентират усложнение в производството, свързани с нарастване на разноските за артикули, съдържащи човешка кръвна плазма, поради зародилата зараза от Covid-19 и разпространяването досега на продуктите на българския пазар на цена, непокриваща себестойността на индустриалните им разноски . Тенденция за нарастване на цените или евакуиране от пазара на лекарствени артикули от кръвна плазма на всички производители се следи и на равнище Европейски Съюз и това се дължи главно на повишение на цената и дефицита на интернационалните пазари на кръвната плазма при засилено търсене, с оглед използването ѝ в изискванията на Covid пандемията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР