Министерството на здравеопазването предлага от 1 ноември лекарствата на бели

...
Министерството на здравеопазването предлага от 1 ноември лекарствата на бели
Коментари Харесай

След десетки сигнали служебният кабинет обмисля да върне хартиените рецепти

Министерството на опазването на здравето предлага от 1 ноември медикаментите на бели предписания да се изписват не само електронно, само че различно и на книжен притежател, се споделя в прессъобщение на ведомството.

Основание за смяна в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са получени десетки сигнали за усложнения от страна на медицинските експерти, които нямат подписан контракт с Националната здравноосигурителна каса и на които се постанова да извършат спомагателни разноски по внедряване на медицински програмен продукт за определяне на лекарствени артикули. Оплаквали се и болнични лекари, които предписват лекарствени артикули на рецептурна бланка с бял цвят на свои пациенти.

Целта на оферти план е да се даде опция на всички медицински експерти да предписват лекарствени артикули на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, по този начин и на книжен притежател, се споделя в известието.

Новото управление е анализирало европейското право и е открило, че по тематиката няма общоевропейско законодателство и само в Естония медикаментите се изписват единствено по електронен път.

Ако препоръчаните промени бъдат признати, предписания ще могат да се издават и при домашно посещаване на доктор, се прецизира в прессъобщението.

Предложенията са оповестени за публично разискване. Те подхождат и на

Преди дни, че от стартирането ѝ в употреба през февруари 2021 година до момента, Националната здравноинформационна система (НЗИС) е издала над 20 милиона електронни предписания, като половината от тях - през последните осем месеца, а модулът е една от най-често употребяваните държавни електронни услуги. Общият брой на лекарите, които са работят с НЗИС, е над 15 000, а към системата сполучливо са свързани над 3550 аптеки от цялата страна. Над 4000 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите, сочи статистиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР