Министерството на здравеопазването е предприело необходимите действия за ефективно разпределение

...
Министерството на здравеопазването е предприело необходимите действия за ефективно разпределение
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Публичните средства за антигенни тестове са разпределени ефективно

Министерството на опазването на здравето е подхванало нужните дейности за дейно систематизиране на обществения финансов запас, предопределен за закупуване на бързи антигенни проби за COVID-19. Това излиза наяве от писмен отговор на министър Асена Сербезова на въпрос на народния представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Деница Сачева, която я пита за методиката за закупуване и систематизиране на тези диагностикуми от РЗИ и отчетността на инспекциите към здравното министерство.

В отговора си здравният министър осведоми, че е била образувана работна група със задача да направи обзор на наличните количества неизползвани проби от предишни доставки към дата 31 март 2022 година

Въз основа на тази информация е било предложено да се приспаднат съразмерно стойности за наличните проби в РЗИ, като се изключи РЗИ в Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Русе и София-град, на които са предоставени функционалностите по граничен здравен надзор и действия в обособени приемни пунктове във връзка на разселени деца от Украйна.

На тази база работната група е предложила окончателното систематизиране на неусвоените средства в размер на 13,5 млн. лева за закупуване на най-малък брой - 4,5 млн. проби, да се реализира въз основата на препоръчаните механизми за систематизиране и при отчитане на размера на неусвоените средства и информацията за наличните количества от предишни години, показва в отговора са министърът в оставка.

Проф. Сербезова осведоми, че отчитането на изразходваните средства от страна на РЗИ се реализира по откритите правила в сходство с напътствията на Министерството на финансите, Сметната палата и Министерството на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР