Министерството на здравеопазването е изготвило предложение да се улесни процедурата

...
Министерството на здравеопазването е изготвило предложение да се улесни процедурата
Коментари Харесай

Улесняване замяната на аналогови инсулини предлагат от Здравното министерство

Министерството на опазването на здравето е изготвило предложение да се улесни процедурата по подмяна на аналогови инсулини, оповестиха от пресслужбата. Целта на препоръчаните промени е замяната да може да се прави от лекуващия ендокринолог, без да е належащо осъществяване на заложените в условията критерии. Националната здравноосигурителна каса би трябвало да изготви изменение на условията при издаване на протоколи за осъществяване на инсулиново лекуване на захарен диабет вид 1 и вид 2 при лица над 18 година

Сега инсулиновото лекуване на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се реализира след експертиза от комисия, според одобрените условия на НЗОК, в които са регламентирани избрани медицински критерии – лабораторни и клинични. Към момента те са наложителни при подмяна на един аналогов инсулин с различен или една аналогова скица с друга.

На съвещание, извършено на 29 юни, Надзорният съвет на НЗОК гласоподава да отпаднат критериите при лекуване с аналогови инсулини и прекосяване към различен аналогов инсулин с оглед безпроблемно обезпечаване на лекуване на лицата със захарен диабет заради дефицит на инсулин и информация за индустриални проблеми. Предлаганите промени са медицински целесъобразни и се отнасят към обезпечаване на безалтернативното инсулиново лекуване за пациентите със захарен диабет.

Всяка промяна на един тип инсулин с различен може да наложи промяна на дневните дози и интервал на акомодация с наличния инсулин, само че неналичието на заместително инсулиново лекуване би заплашило живота на пациентите. С предлаганите промени се обезпечава улеснен административен ред за прилагане на наличните инсулинови аналози. Медицинските критерии при започване на лекуване с аналогови инсулини, след най-малко шестмесечно лекуване с човешки инсулинови артикули, остават непроменени.

Предложенията са направени заради зачестили в Здравното министерство, в НЗОК и в Изпълнителната организация по медикаментите сигнали за липса на инсулини.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР