Министерството на вътрешните работи засилва полицейското присъствие в централната градска

...
Министерството на вътрешните работи засилва полицейското присъствие в централната градска
Коментари Харесай

МВР засилва охраната в София на местата със сборища на лица с различен произход

Министерството на вътрешните работи ускорява полицейското наличие в централната градска част на столицата, както и в други региони, в които има " сборища на лица с друг генезис ", съобщи вътрешния министър Калин Стоянов.

Браншови организации, изпълнителна и локална власт се срещнаха в Министерство на външните работи. В продължение на час търсиха разнообразни решения, с които да успокоят нагнетилото се напрежение през последната седмица във връзка със сбиванията сред българи и чужденци в центъра на София. От ресторантьорския и туристическия отрасъл обявиха, че сходни прояви на напрежение могат да повлияят отрицателно на стопанската система и туристическия имидж на България.

" Засилваме полицейското наличие, както в централната градска част, по този начин и на други места със сборища на лица с друг генезис. Засилваме интензивно и наличието към центровете на ДА за бежанците ", съобщи Стоянов.

Министърът заяви, че с инициираната законодателна смяна в Закона за администрацията, ще има опция да се назначат нужните 1264 бройки за Групово дело " Гранична полиция " и към 260 полицейски чиновници, които ще поемат защитата на петте центъра за настаняване.

" Към момента защитата в тях е поверена на частна компания. През последните месеци беше осъществено проучване на тези центрове. Констатирани са много пропуски и са издадени рекомендации ", посочи той.

По думите на Стоянов няма нарастване на броя на инцидентните случаи с мигранти в България.

" Не е въпрос единствено на мигранти. От много време има скупчвания на груби български младежи и задгранични туристи, които нарушават спокойствието на други ", изясни кметът на София Васил Терзиев.

" Сигурност е всичко, което желаеме – за нас, за туристите и за личния състав. Затова и реагирахме на един битов, както разбрахме, случай и настояваме казусът да не бъде употребен с политически или етнически претекст. Знаем, че Министерство на вътрешните работи и Столична община ще си свършат работата, а ние ще спомагаме с цел да предотвратим произшествия отсега нататък ", уточни ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

По-рано през днешния ден две от парламентарните групи внесоха своите оферти в Народно събрание още веднъж по отношение на показалите се прояви на напрежение. ГЕРБ и Движение за права и свободи упорстват да се усили потенциалът на " Гранична полиция ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР