Министерството на вътрешните работи не открило упражнено полицейско насилие срещу

...
Министерството на вътрешните работи не открило упражнено полицейско насилие срещу
Коментари Харесай

МВР не открило полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи не разкрило упражнено полицейско принуждение против журналиста на свободна процедура Димитър Кенаров, който беше пребит, до момента в който отразяваше всеобщия антиправителствен митинг на 2 септември под наслов " Велико национално въстание ".
Часове след побоя потърпевшият свидетелства, че няколко чиновници на реда са му нанесли удари, а тежките му контузии личаха и през идващите дни. Не по този начин счита обаче Министерство на вътрешните работи, което изцяло оправдава униформените, предава в.Сега.
 Димитър Кенаров: Българската полиция няма подготовка за събития като митингите Димитър Кенаров: Българската полиция няма подготовка за събития като митингите
Индикация защо са следващите случаи на разпра и обиди към публицисти? За журналистическата взаимност в България приказва пред...
Това излиза наяве от отговори на Столична дирекция на вътрешните работи, които вестникът е получил след питане по Закона за достъп до социална информация. Оказва се, че инспекцията по случая е завършила тихомълком още на 3 декември.
" Комисията по безапелационен метод е открила, че няма данни, които да удостоверяват и да дават съображение за изразената угриженост по отношение на хипотетична офанзива на българската полиция ", споделят от Столична дирекция на вътрешните работи. Без пояснение е оставен фактът, че раните на Димитър Кенаров са забележими и е очевидно, че са получени от побой.
Проверката е открила само, че чиновник на реда е направил " административно нарушаване по отношение на работа с документи ", поради което ще получи " съответното наказване ". От Столична полиция обаче не прецизират в какво се показва въпросното нарушаване, нито пък каква ще бъде съответната глоба.
Вероятно става дума за това, че журналистът Димитър Кенаров е арестуван с белезници, без даже да е издадена заповед. Това установи Софийският областен съд, откакто потърпевшият апелира ареста си. Жалбата обаче беше отхвърлена точно тъй като няма публично публикуван документ.
" Излиза по този начин, че случаите, при които имаме издадена заповед, т.е. най-малко официално е налице съблюдаване на закона, са подсъдни на районния съд и същият ще се произнесе неотложно. Когато обаче имаме явна неправомерност, защото даже не е издадена заповед, арестуваният следва да търси отбрана по общия ред и производството може да продължи с години.
 Позволява ли законът на Министерство на вътрешните работи да употребява външни сили при митингите? Позволява ли законът на Министерство на вътрешните работи да употребява външни сили при митингите?
Сблъсъците, до които се стигна на огромния антиправителствен митинг на 2 септември, повдигнаха доста неуместни въпроси към дейностите на...
Това е доста рисково и излиза, че Министерство на вътрешните работи може да те държи пет часа на площада, след което да те натовари в камионетка с още голям брой хора, да те закара в районното ръководство, да те държи още малко там и излизайки на независимост, ти да нямаш право на достъп до произвеждане, в което задържането да бъде оповестено неотложно за нелегално ", изясни юрист Стоян Мадин пред " Дневник ".
Случаят с пребития от служители на реда публицист стигна даже до Европейския парламент. Всъщност Министерство на вътрешните работи беше насила да признае, че прави инспекция едвам когато евродепутати изпратиха въпроси до вътрешния министър за побоя над Димитър Кенаров. Още преди да завърши вътрешното следствие обаче основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов побърза да разгласи пред " Сега ", че " няма обичай публицист ".
С неналичието на санкции за полицейското принуждение против Кенаров Министерство на вътрешните работи за следващ път потвърди, че прикрива насилниците измежду чиновниците на реда. Това се видя още след бруталните дейности на униформените в първия ден на антиправителствения митинг на 10 юли. Тогава няколко мъже бяха признати по неотложност в " Пирогов " с тежки пострадвания, откакто във вечерните часове бяха бити зад колоните на Министерския съвет.
Скандалът беше тотално заметен, откакто стана ясно, че няма да има уволнени. Вместо това трима чиновници бяха смъмрени, а на управителен кадър на специфичните сили на полицията бе наложено " тежко дисциплинарно наказване ". " Сега " опита да научи по Закона за достъп до социална информация имената, длъжността, типа дисциплинарно наказване и съответното нарушаване на всеки от четиримата чиновници, само че Министерство на вътрешните работи отхвърли информацията.
Държавното обвиняване пък до този миг държи на трупчета инспекцията по случая. Въпреки че материалите са докладвани на Софийската районна прокуратура, към този момент половин година се мълчи по тематиката.
 Майката на задържан и обичай публицист: Мутрата Борисов ще разбере какво значи майка да застане против него Майката на задържан и обичай публицист: Мутрата Борисов ще разбере какво значи майка да застане против него
Синът ми, журналистът Димитър Кенаров, се прибра доскоро (04:30ч. сутринта) от Министерство на вътрешните работи. Това е написал той в Туитър (@dkenarov): " Дне...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР