Министерството на вътрешните работи на Турция наложи в петък в

...
Министерството на вътрешните работи на Турция наложи в петък в
Коментари Харесай

31 области в Турция с пълна забрана за излизане от домовете

Министерството на вътрешните работи на Турция наложи в петък в среднощ 48 часова възбрана за излизане от домовете в 31 области.

Това се отнася и за Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия и други, с цел да лимитират разпространяването на ковид.

Над 50 хиляди служители на реда в мегаполиса Истанбул, който наброява към 15 млн. население, ще наблюдават за спазването на рестриктивните мерки за излизане на открито, които започнаха нощес в среднощ (17 април) и ще продължат до нула часа в неделя (19 април) за ограничение на разпространиението на COVID-19. Екипи на жандармерията също са включени в защитата на карантината на основни места в мегаполиса. С хеликоптери по въздуха се управлява придвижването в града.

Турция готви цялостна възбрана за излизане на улицата

Освен Истанбул карантината, която се ползва за повторно през почивните дни, обгръща популацията на още 30 града на Турция или общо към 63 млн. души, хиляди компании, институции, служащи, чиновници в разнообразни сфери, предава Българска телеграфна агенция.

От карантинните ограничения са освободени хлебопекарните, куриерските служби, доставчиците на вода и природен газ в бутилки, аптеките (всички в събота, а в неделя - единствено дежурните), здравните чиновници, ветеринарните лечебници и лекарите, а също екипи на енергетиката, водоснабдяването, както и бензиностанциите и магазините към тях, които ще бъдат отворени през двата почивни дни.

Малко на брой хотели в Истанбул работят.

За разлика от предишния път, когато и вестниците не излизаха, през този уикенд те ще излизат и ще бъдат доставяни от куриери, тъй като будките за вестници са затворени.

Около 17 хиляди чиновници на Истанбулската огромна община, която включва общо 39 общини, ще бъдат ангажирани в публичния превоз в мегаполиса, който ще бъде по-интензивен в утринните и вечерните часове и редуциран съвсем до нула през другите часове.

Задължително е носенето на защитни маски, както и спазването на отдалеченост. Пътници без маски не се позволяват. Редица линии на метрото са спрени.

Екипи на общините ще доставят самун, вода, медикаменти и други нужни неща на възрастните и хората с хронични болести, които втори месец не се позволяват да излизат на открито.

На последния брифинг нощес здравният министър Фахреттин Коджа прикани турските жители "да стискат зъби още 1-2 седмици ".

Според прогнозите на Научния съвет пикът на COVID-19 в Турция може да се доближи към края на месец април. Но може и да се размине, в случай че се съблюдават прецизно ограниченията за обществена изолираност.

Повечето учени предвиждат прекъсване на разпространяването към края на май и началото на юни, в случай че се съблюдават ограничаващите условия.

По данни от нощес цифрата на инфектираните с новия корнавирус в Турция надвишава 74 хиляди. А броят на умрелите от 11 март насам е 1463 души.

Обнадеждаващ сигнал съгласно здравния министър е, че през последните три дни е повишено цифрата на излекуваните, общо 7000 души, които са повече от умрелите.

Здравният министър подсказа, че възбраната за излизане в огромните градове на Турция може да продължи.

23 април, четвъртък, е народен празник на Турция- Празник на националната самостоятелност и на децата.

На идващия ден - 24 април, стартира месецът на мюсюлманските пости, оручът, когато доста хора по традиция се събират на вечери.

Това съставлява доста огромен риск, който може да провали всички досегашни старания и да предивзика нов взрив на болестта, споделя проф.д-р Осман Билги.

115 души са умряли от ковид в Турция за последното денонощие

Препоръката на специалистите е на 23 и 24 април да бъдат подхванати ограничавания за излизане, които да се слеят с уикенда.

Проф.д-р Мехмет Джейхан от профилирания Научен съвет за битка против ковид предвижда в близко време спад на случаите в Истанбул.

"Ако ограниченията в Истанбул продължат със същата съвестност като досегашната, има възможност случаите на COVID-19 скоро да намалеят. Защото към този момент са регистрирани доста случаи, изяснена е обстановката по отношение на устойчивостта и ще стартират да понижават ", споделя той.

И в това време предизвести, че редица дребни градчета на Анадола, където към този момент има по-малко случаи, може да се трансфорат в евентуални източници на болест.

"Трябва да насочим вниманието си към тях, това са общо 47 града ", показва той.

Поради възбраната за излизане на открито в събота и неделя православните българи и другите християнски общности в Истанбул ще отбележат светлия християнски празник Великден по домовете си, без обичайните служби в църквите в Истанбул и Одрин и без циркулиране в среднощ със запалени свещи, тъй като храмовете и българската Екзархия са затворени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР