Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските

...
Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските
Коментари Харесай

Конго обвини руандийски бунтовници за убийството на италианския посланик

Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските бунтовници хуту от организацията "Демократични сили за избавление на Руанда " с офанзивата, довела до гибелта на италианския дипломат Лука Атанасио и негови спътници.
Вчера ескорт на Световната продоволствена стратегия бе атакуван. Властите в Киншаса си опонират с главните известия на италианските управляващи и международните организации, защото съгласно тях единствено един човек е погубен. Освен италианския дипломат има още най-малко две жертви - италиански служител на реда и локален водач, предава "Дневник ".
Смята се, че офанзивата е била опит за похищение, до момента в който 43-годишният Лука Атанасио е пътувал в един от двата автомобила в провинция Северно Киву в източната част на страната (най-опасният ѝ регион).
Главният град на провинцията Гома на границата с Руанда е белязан от отприщилия две войни сред страните геноцид против етническата група тутси, довел до гибелта на над половин милион души за три месеца.
Групировката "Демократични сили за избавление на Руанда ", посочена от Киншаса и основана от хипотетични уредници на геноцида в Руанда, се е счита за виновна за серия терористични офанзиви в района. Тя обаче отхвърли тази заран връзка с нападението, а нито една друга организация (в региона работят над 120 въоръжени групи, локални и от най-малко четири други държави) не е поемала отговорност. Губернаторът на провинцията изясни за Би Би Си, че по информацията му шестима атентатори устроили засада на колите и отвлекли пътуващите в близко ситуиран народен парк.
Охраната на парка съумяла да освободи единствено няколко души, когато се намесила. Преди бягството си обаче похитителите простреляли посланика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР