Министерството на външните работи на България осъди изказване на албанския

...
Министерството на външните работи на България осъди изказване на албанския
Коментари Харесай

Албанският премиер нарече България позор. Външното министерство осъди думите му

Министерството на външните работи на България осъди изявление на албанския министър председател Еди Рама , в което той назова страната "хаос " и "позор ". Това заяви Българска телеграфна агенция в петък.

Става дума за негов коментар пред публицист на Българска национална телевизия в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в четвъртък.

„ Вие сте безпорядък, цялостен безпорядък. Вие сте срам. Срамно е членка на НАТО да държи за пленник две други страни от НАТО, до момента в който в задния двор на Европа се води гореща война. И, несъмнено, не е прелестно да виждаме по какъв начин 26 други страни показват плашещо изтощение “, сподели Рама.

В петък външното министерство излезе с позиция, че чака албанският министър председател да "съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна претендент за участие в Европейски Съюз ".

Причина за реакцията на албанския министър председател е ветото на България върху началото на договарянията на Северна Македония за присъединение към Европейския съюз. То попречва и Албания, защото Брюксел обвърза напредъка на Тирана по пътя към участие с този на Скопие.

Според позицията на външното министерство България постоянно е била измежду страните членки на Съюза, които поддържат европейската принадлежност на Албания.

„ В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един държавен началник “, се споделя още в позицията на външното ни министерство. "Недопустимо е връзките сред страните да се трансформират в пленник на ексцентричността на сегашния албански министър-председател “, прибавят от Министерство на външните работи.

На страницата си във Facebook вицепремиерът Корнелия Нинова дефинира изявлението на Рама като

България наложи несъгласие върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз през 2020 година по време на ръководството на ГЕРБ и “Обединените патриоти ”.

Правителството на Кирил Петков, което беше свалено с избор на съмнение в сряда, предприе при започване на годината стъпки, с които да форсира процеса по събаряне на ветото.

По-рано този месец Франция предложи за компромис сред София и Скопие, което се чака да се гласоподава в Народното събрание в петък.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР