Министерството на туризма ще продължи да прави интензивни проверки през

...
Министерството на туризма ще продължи да прави интензивни проверки през
Коментари Харесай

Три нови 5-звездни хотела ще бъдат открити на Черноморието до 2020 г.

Министерството на туризма ще продължи да прави интензивни инспекции през дейния сезон взаимно с способените органи и локалната власт, с цел да се подсигурява първокласен артикул в туризма. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която организира среща с локалната власт и контролните институции за подготовката на дейния летен сезон, оповестиха от МТ.

В полемиката взе участие кметът на община Бургас Димитър Николов. В нея се включиха също кметове от Бургаска област, шефът на регионалната дирекция на МВР– Бургас ст. комисар Калоян Калоянов и други

Министърът напомни, че през 2017 година визитите на задгранични туристи единствено за интервала юни-септември бяха над 5,3 млн. Това е близо 6% растеж по отношение на рекордната до тогава 2016-а. При предстоящ растеж от 5% за задграничните визити през новия сезон, се чака тези резултати да бъдат надградени за поредна година. Постиженията на област Бургас са също доста положителни. През лято 2017 в местата за настаняване с най-малко 10 кревати тук са пренощували над 1,4 млн. туристи – повече от 4% растеж по отношение на лято 2016-а, и са осъществени общо над 8,8 млн. нощувки.

Ангелкова открои наклонността, че у нас от ден на ден се търсят 4- и 5-звездни хотели, чиито резервации се запълват най-бързо, и върху този факт огромните международни хотелски вериги обръщат все по-сериозно внимание. Световни хотелски вериги имат интерес към България и Черноморието. До 2020 година се чака да бъдат открити три нови 5-звездни хотела по Черноморието. С общи старания ще продължим да привличаме още интернационалните вложения, акцентира Ангелкова и приведе образец с нискотарифния авиопревозвач Ryanair, който прави полети до Бургас. Летището в Сарафово чака да надвиши 3 млн. пасажери, което би било връх, беше обявено по време на полемиката.

По отношение на контрола по стопанисването на морските плажове ще следим извънредно прецизно по какъв начин се съблюдават договорите за наеми и концесии и дали е обезпечено водното избавяне, почистването и другите действия по линиите, съобщи Николина Ангелкова. Ще се следи точно при слагането на преместваеми търговски и други обекти да се съблюдава утвърдената за разполагането им скица. Проверки ще има и на неохраняемите плажове, безапелационна бе министърът. Тази година техният брой е понижен спрямо предходната. Засилени инспекции министерството ще прави дружно с КЗП за местата за настаняване и хранене, с цел да се подсигурява качеството на туристическия артикул.

Що се отнася до най-големия ни черноморски курорт – Слънчев бряг, Ангелкова заяви, че търговията с щендери навън е неразрешена по алеята на територията на едноименното акционерно сдружение. Концесионерът на северния плаж в курорта отстрани нерегламентираните преместваеми обекти, които не отговаряха на утвърдената скица. След като се разчисти плажът обаче, се откри, че има 290 павилиончета на територията на частни хотели в частни парцели.

На срещата с контролните органи шефът на регионалната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви, че подготовката за новия сезон е почнала още в края на лято 2017-а. Ще имаме командировани общо 760 служители на реда, като в региона на Несебър те ще са най-вече, сподели той. Служителите на реда стартират работа от 1 юни, а единствено в Царево - от 1 юли. Те ще си партнират с служители на реда от Чехия и Полша. В помощ на униформените ще има и 24 преводачи в Несебър, ще дежурят и вело- и мотопатрули. Регистрирахме 50 % спад на кражбите, надяваме се този сезон да е още по-успешен и спокоен, заключи старши комисар Калоянов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР