Министерството на туризма инициира координационни съвещания всяка година в трите

...
Министерството на туризма инициира координационни съвещания всяка година в трите
Коментари Харесай

Приходите от международен туризъм са 6,9 млрд. лева

Министерството на туризма инициира координационни заседания всяка година в трите крайбрежни области, в които вземат участие представители на безусловно всички институции, директно и индиректно ангажирани с безпроблемното протичане на летния туристически сезон - регионалните дирекции на МВР; Национална агенция за приходите, КЗП; БАБХ, РЗИ, РИОСВ; морска администрация, пътните ръководства и регионалните управи. Това декларира министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на запитване от депутата от Оперативна програма Миглена Александрова за подготовката за идния летен сезон, съобщи БГНЕС.

По този метод канализираме цялостните старания на страната в осъществяване на уговорката по повод смисъла на туристическа промишленост в общата политика.

Провеждаме непрекъсната връзка със заинтригуваните страни от бранша в лицето на представителите на бизнеса - хотелиери, туроператори, браншовите и професионалните съсловни организации. Без този режим на непрестанен разговор и сливане на напъните, не бихме могли да реализираме рекордните за втора поредна година резултати - близо 8.9 млн. задгранични туристи за 2017 година и растеж от 7.6% на годишна база, както и 6.9 милиарда лева доходи от интернационален туризъм - растеж 9.3% на годишна база, акцентира Ангелкова.

Тя разяснява, че обезпечаването на сигурността на туристите, които посещават дадена дестинация е приоритет в политиката, която води Министерство на туризма, изключително поради цялостната интернационална конюнктура.

С оглед гарантиране сигурността на туристите в к.к. Слънчев бряг, „ Слънчев бряг " АД е построило и поддържа система за видеонаблюдение. То се обезпечава с към 200 камери, от които 150 броя са аналогови, инсталирани през интервала 2007-2008 г, а останалите 50 броя са цифрови. Инвестицията за цифровите камери е направена през интервала 2015-2017г.

На база направения проект за активността на Министерство на вътрешните работи по запазване на публичния ред, противопоставяне на престъпността и обезпечаване пожарната сигурност в курортните комплекси и туристическите региони, работи и междуведомствен координационен център. Всеки туристически сезон поетапно в националните курорти се командироват държавни чиновници с полицейски пълномощия. Успешна и одобрена процедура е провеждането на взаимните патрули с полицейски чиновници от държави-членки на Европейския съюз.

По отношение стопанисването на морските плажове, поставяме оптимални старания за минимизиране броя на неохраняемите плажове, за оптимално и стабилно оползотворяване туристическия капацитет на страната, както и съкращаване възможното разходване на обществен запас за застраховане на плажове, които остават неохраняеми, добавя Ангелкова.

Провеждането на съответните процедури за отдаване чартърен или на концесия на морски плажове, за обезпечаването им с водноспасителна активност, санитарно-хигиенно поддържане и здравно обслужване е обвързвана с нормативни периоди. Отчитайки какъв брой е значима навременната им финализация, всички тези процедури се започват в оптимално прелиминарен порядък. Разпоредбите на ЗУЧК вменяват заповеднически период за издаване на заповед с неохраняемите плажове от министъра на туризма, като този период е 31 ви март.

По отношение отбраната правата на потребителите, за оптимално бърза реакция на потребителски сигнали, за непозволени дейности или неотговарящо на стандартите качество на предлаганата туристическа услуга, още от 2016 година в Министерството на туризма действа и 24-часова телефонна линия.

Предварителните данни за броя на плануваните полети до Летищата Варна и Бургас за летен сезон 2018 бележат растежи надлежно с 15% и 25%, което е явен знак, че ни чака претрупан и сполучлив туристически сезон, изискващ пределна готовност на напъните, както от страна на институциите, по този начин и от страна на туристическия отрасъл.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР