Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане

...
Коментари Харесай

АХУ облекчава условията за финансиране на проекти за специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания

Министерството на труда и обществената политика разгласява за публично разискване план на нова Методика за финансиране на планове на профилирани предприятия и кооперации на хората с увреждания. Основната цел на нормативния акт е да се облекчат изискванията за кандидатстване за разпределяне на средства от Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ за осъществяването на планове със обществена и стопанска устременост. С тях се основават условия за трудова реализация на хората с увреждания и се покачат опциите за тяхното пълноценно включване в обществото.

Методиката съдържа редица ограничения за понижаване на административната тежест и стимулиране на по-широк кръг от профилирани предприятия и кооперации да подават планове. С нея се улеснява процесът на оценяване и класиране на утвърдените оферти и тяхното финансиране.

С цел стимулиране на интереса на претендентите се планува интервалът, през който профилираните предприятия и кооперациите би трябвало са регистрирани в АХУ, да се понижи от една цялостна отчетна финансова година на 3 цялостни календарни месеца .

Предлага се да отпаднат и досегашните ограничавания за претендентите с до 10 души списъчен състав да получават финансиране за образования за повишение на професионалната подготовка и просветителното ниво на наетите хора с увреждания. Съгласно плана на новата методика предприятията и кооперациите ще могат да аплайват за финансиране на образования за целия списъчен състав, а освен за чиновниците с трайни увреждания.

По методиката АХУ ще отпуска средства за финансиране на планове със обществена устременост , които включват действия за основаване на безвредни и здравословни условия на труд, обезпечаване на достъп до работни места и санитарни пространства за хора с трайни увреждания , както и за осъществяване на обучителни курсове за повишение на професионалната подготовка, уменията и компетентностите на наетите.

Кандидатите ще могат да получат средства и за финансирането на капиталови оферти със стопанска устременост , които водят до софтуерно възобновяване, закупуване на съоръжение, откриване на нови работни места, възстановяване на конкурентните благоприятни условия и финансово стабилизиране на профилираните предприятия и кооперации на хората с увреждания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР