Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага облекчение при

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага облекчение при
Коментари Харесай

МТСП предлага облекчения при кандидатстването за помощта от 300 лв. за ученик

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) предлага облекчение при кандидатстването за еднократната помощ от 300 лева. за възпитаник. От тази есен право на тези пари имат родителите на всички деца от 1. до 4. клас и за 8. клас в общински и държавни учебни заведения.

Помощта се отпуска след подаване на заявление в поделенията на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), към което се ползва записка от учебното заведение на детето.

От общественото министерство оферират бележката от учебно заведение да отпадне за учениците от 2.,3. и 4. клас, а информацията ще се ревизира по длъжностен път.

Остава условието за даване на удостоверения за записаните възпитаници в първи и осми клас, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година, тъй като в тези стадии на образование има наложително записване. Това се постанова, защото по длъжностен път АСП получава от МОН данните за действително записаните възпитаници в съответния клас на образование най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на образователната година, изясняват от МТСП.

Промяната ще бъде записана в Закона за бюджета за 2023 година, който следва да бъде гласувана от Народното събрание.

Междувременно в обществените мрежи се появиха недоволства от родители, че някои учебни заведения отхвърлят да издават бележки, нужни за отпущането на помощта, преди да стартира образователната година. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР