Министерството на труда и социалната политика (МТСП) набира проекти, които

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) набира проекти, които
Коментари Харесай

Набират проекти за улесняване на достъпа на хора с увреждания до жилищни сгради

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) набира планове, които ще бъдат финансирани по Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност на хора с увреждания. Проектни оферти ще се одобряват до 27 юли 2022 година, оповестиха от МТСП.

По Компонент 1 на програмата ще се обезпечава финансиране на планове за налична жилищна среда посредством рампи, подемни платформи и асансьори за улеснение на напредването на хората с увреждания. Максималното финансиране за всяко утвърдено планово предложение е 100 000 лева За по-скъпите планове претендентите ще могат да съфинансират осъществяването на плануваните действия.

За финансиране по програмата могат да аплайват притежатели на жилища с трайни увреждания, които се придвижват с помощта инвалидни колички, с непрекъснат или сегашен адрес в същата постройка, както и сдружения на притежателите в жилищни здания, в които живеят такива.

За утвърдените планове по съставен елемент " Лична подвижност " ще отпускат до 8000 лева за преустрояване на леки коли за хора с трайни увреждания и монтиране на помощни уреди за качване и събаряне на инвалидни колички. За пръв път по програмата ще се финансира и закупуване на леки коли, пригодени за водачи с трайни увреждания. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс. По този съставен елемент могат да аплайват хора с трайни увреждания на крайниците и решение от здравната експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат водачи.
 От Социалното министерство регистрират помощ към 653 503 души
От Социалното министерство регистрират помощ към 653 503 души

Тя е за пълнолетни жители с трайни увреждания

През предходната година по програмата са финансирани 131 плана в 36 общини. С тях е основана налична жилищна среда за близо 200 души с увреждания. Отпуснати са и средства за преустройството на 5 коли за водачи с увреждания.

Общият бюджет на програмата за 2022 година е 2,5 млн. лева - с 500 000 лева повече от предходната година.

Подробна информация за за кандидатстване по двата съставния елемент може да може да бъде открита в.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР