Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването

...
Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Две министерства сформират работни групи за подобряване на достъпа до медицински изделия и експертиза

Министерството на труда и обществената политика и Министерството на здравеопазването (МЗ) започнаха взаимна работа за възстановяване на достъпа на пациентите до медицински произведения и помощни средства и за повишение на успеваемостта на здравната експертиза . За задачата ще бъдат основани две работни групи, чието съставяне започва от през днешния ден. Това оповестиха заместник-министрите на труда и обществената политика – Гинка Машова , и на опазването на здравето – Михаил Околийски , след среща, проведена в Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

В нея участваха представители и на други ангажирани институции – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Националния застрахователен институт, Националната експертна лекарска комисия), Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта.

Срещата е в отговор на решение на парламентарните комисии по опазване на здравето и по труда, обществената и демографската политика от взаимното им съвещание на 28 септември, с което се изисква в период от 14 дни МТСП и Министерство на здравеопазването да основат междуведомствена работна група . В период от три месеца групата би трябвало да изготви нужните подзаконови нормативни промени, в които да са отразени предложенията на медицинските експерти, пациентските и неправителствените организации за обезпечаване на навременна и сложна грижа за хората с увреждания и с редки болести.

„ Двете работни групи ще се съпредседателстват от Министерство на здравеопазването и МТСП. В тях ще вземат участие членове на всички заинтригувани държавни институции, както и представители на организациите на и за хората с увреждания “, разгласи зам.-министър Машова.

Според зам.-министър Околийски в границите на месец могат да бъдат изведени оферти за нужните нормативни промени, които да подсигуряват по-добър достъп на пациентите, изключително с редки болести, до медицински произведения и помощни средства. Той посочи, че по казуса към този момент има образувана комисия към НЗОК, която също би могла да се включи в работната група.

След решението на парламентарните комисии по опазване на здравето и по труда, обществената и демографската политика се чака в плана на бюджета на НЗОК за 2024 година да бъдат планувани два пъти повече средства за помощни средства, съоръжения и медицински произведения за хората с увреждания , отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. В сегашния бюджет финансовият запас за това перо е 38 млн. лв.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР