Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя разследването от страна на

...
Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя разследването от страна на
Коментари Харесай

Министерството на транспортa подкрепи разследването на железниците ни от Европрокуратурата

Министерството на превоза и известията поддържа следствието от страна на Европейската прокуратура на нарушавания в два плана за рационализация на железопътната инфраструктура, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Ревизия на метода, по който са изразходвани обществени средства в структурите към министерството, бе една от първите стъпки, които министър Георги Гвоздейков предприе при встъпването си в служба, напомнят от ведомството.

„ Незабавно съм разпоредил на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) да спомага напълно на прокуратурата и се надявам тя да стигне до дъно в своето следствие “, разяснява министър Гвоздейков по тематиката.

По-рано през днешния ден от европрокуратурата оповестиха, че са почнали инспекции на плановете за рационализация на железопътните сектори Костенец-Септември и Оризово-Михайлово. В хора на инспекциите са осъществени претърсвания през вчерашния ден на разнообразни адреси. В обиските са взели участие над 100 полицейски чиновници и сътрудници на Държавна организация „ Национална сигурност “. Проверките са осъществени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

В полезрението на Европрокуратурата са два плана за възобновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за сектор сред градовете Костенец и Септември по линията София - Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда - някогашната ИНЕА - на стойност над 130 млн. евро. При втория става дума за рационализация на жп правата сред Оризово и Михайлово - част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив - Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " със средства за над 111 млн. евро.

Бенефициент по двата плана е българската НКЖИ, като двата контракта са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване, показва Европрокуратурата.

 
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР