Министерството на транспорта и информационните технологии работи върху създаването на

...
Министерството на транспорта и информационните технологии работи върху създаването на
Коментари Харесай

Планират се ограничения за телеком доставчиците у нас

Министерството на превоза и осведомителните технологии работи върху основаването на методология и правила за оценка на риска от допускането на снабдители на телекомуникационно съоръжение до българския пазар. Това се случва в подтекста на въведените от Съединени американски щати наказания против китайския производител на мобилни устройства и мрежово съоръжение " Хуауей ", които лимитират достъпа на компанията до американски технологии и интелектуална благосъстоятелност.

Когато бъде подготвена методологията, заложените в нея критерии, на които би трябвало да отговорят бъдещите снабдители на телеком съоръжение у нас, ще станат част от разпоредбите за осъществяване на публични поръчки за такива уреди. Ако претендентите не дават отговор на авансово поставените условия, няма да бъдат допускани до търгове за създаване или възобновяване на мобилната мрежа. Това изясни пред публицисти в сряда Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на " Виваком ".

Търговската война Съединени американски щати - Китай ще удари информационния пазар у нас

По думите му, обаче ще мине много време до момента в който тези критерии влязат в действие и следва да се види по какъв начин ще се отрази това върху вложенията в мобилните мрежи. " Ще се види и до каква степен неналичието на достъп на " Хуауей " до американски технологии и интелектуална благосъстоятелност ще се отрази на конкурентността и на цените на китайския производител ", разяснява Добрев. Според него обаче ситуацията на международния телекомуникационен пазар е такова, че без значение от развиването на нещата с комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и с " Хуауей " ще се стигне до фрагментация на екосистемата в телекомуникациите. Случващото се в този момент, евентуално ще докара до различна инфраструктура в партньорството на другите водещи компании в бранша и ще забави развиването на технологиите, счита още шефът на " Виваком ".

Според него България сигурно ще бъде наранена от глобите против " Хуавей " и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, защото компанията е измежду главните снабдители на съоръжение за мобилните мрежи. Освен това в Китай се създават 90 % от микроелементите за произвеждане на екрани и акумулатори на смарт телефоните, уточни той..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР