Министерството на търговията на САЩ добави седем китайски суперкомпютърни центрове

...
Министерството на търговията на САЩ добави седем китайски суперкомпютърни центрове
Коментари Харесай

САЩ добави 7 китайски суперкомпютри към "черния списък" заради опасения за националната сигурност



Министерството на търговията на Съединени американски щати добави седем китайски суперкомпютърни центрове към американския стопански " черен лист ", базирайки се на опасения за националната сигурност, съобщва CNBC.

Към черния лист са добавени Информационни технологии Phytium от град Тиендзин, Шанхайския високоефективен център за планиране на интегрални схеми, Sunway Microelectronics, Националния суперкомпютърен център Дзинан, Национален суперкомпютърен център Шънджън, Национален суперкомпютърен център Уси и Национален суперкомпютърен център Джънджоу.

Седемте обекта бяха включени в черния лист поради " създаване на суперкомпютри, употребявани от китайските военни, техните дестабилизиращи старания за военна рационализация и/или стратегии за оръжия за всеобщо заличаване ".

Американските управляващи от дълго време се оплакват, че китайските компании са обвързване на Китайската национална република и събират сензитивна информация от името на Народната освободителна войска. Китайската комунистическа партия обаче съобщи неведнъж в предишното, че не се занимава с промишлен шпионаж.

" Суперкомпютърните благоприятни условия са жизненоважни за развиването на доста, а може би съвсем на всички модерни оръжия и системи за национална сигурност, като нуклеарни оръжия и хиперзвукови оръжия ", се показва в изказване на американският министър на търговията Джина Раймондо.

" Министерството на търговията ще употребява цялата опция на своята власт, с цел да попречи на Китай да употребява американски технологии в поддръжка на тези дестабилизиращи старания за военна рационализация “, добави тя.

Новите правила, които лимитират износа от Съединени американски щати на американски технологии за въпросните субекти, влизат в действие неотложно. Те обаче не се ползват за артикули на американски снабдители, които към този момент са на път.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на настояването за коментар от бизнес малкия екран CNBC.

По времето на някогашния американски президент Доналд Тръмп, Съединени американски щати прибавиха голям брой китайски компании към стопански си черен лист, в това число най-големия производител на смарт телефони в страната - Huawei, топ производител на процесори SMIC и най-големия производител на безпилотни летателни апарати -  SZ DJI Technology.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР