Министерството на правосъдието, Военноморските сили рационализират процеса за уреждане на изплащания на жертви на токсична вода в Camp Lejeune

...
Министерството на правосъдието и Министерството на флота обявиха рационализиран процес
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието и Министерството на флота обявиха рационализиран процес на кандидатстване в сряда за квалифицирани ветерани, които са били изложени на токсична вода в базата на морската пехота Camp Lejeune, за да получат финансови компенсации от правителството.

Новият процес е опит за ускоряване на пълзящото темпо на разрешаване на повече от 93 000 граждански искове от морски пехотинци, техните семейства и цивилни служители срещу флота. Водата, която пиеха и къпаха в базата, беше замърсена от години от химическо чистене извън базата, спукани резервоари за съхранение и изхвърляне на химикали.

Исковете са позволени съгласно PACT Act, закон, подписан от президента Джо Байдън миналата година, позволяващ на ветерани и оцелели членове на семейства, изложени на токсични вещества, да завеждат дела срещу правителството.

Новата опция за жертвите „е критична стъпка в предоставянето на облекчение на квалифицираните ищци, засегнати от замърсената вода в Camp Lejeune, които сега ще имат възможност за бързо и ранно разрешаване на искове съгласно Закона за правосъдието на Camp Lejeune“, заместник-главен прокурор Ванита Гупта каза в изявление.

По-рано CNN съобщи, че водата е толкова замърсена с трихлоретилен (TCE) и други замърсители, че по-късно ще бъде свързана с 15 вида рак и състояния, включително рак на пикочния мехур, рак на гърдата, женско безплодие, спонтанен аборт, рак на бъбреците, левкемия и неходжкинов лимфом .

Химикалите могат също да причинят невроповеденчески ефекти, включително болестта на Паркинсон – състояние, което ветераните от Lejeune имат 70% по-голяма вероятност да имат от ветераните, които са служили на различни постове в цялата страна.

Новата опция предоставя алтернатива както на съдебния спор, така и на нормалния процес на искове, така че жертвите да могат да получат по-навременно споразумение след критики от ветерани и защитници относно бавния темп на обработка на искове.

В доброволния процес Военноморските сили ще стеснят обхвата на своя преглед до ключови аспекти на иска, включително вида на диагнозите и времето, през което дадено лице е било в Camp Lejeune, каза Министерството на правосъдието.

Високопоставен служител на ВМС каза, че е започнала обработка на около 18 000 от повече от 93 000 вече подадени искове и че ВМС са в процес на наемане на повече от 100 нови служители, натоварени с обработката на искове.

Министерството на правосъдието също така обеща да преразгледа вече заведени съдебни дела срещу флота и в квалифициращи случаи ще удължи споразуменията като тези, обещани съгласно новата опция. Този процес на преразглеждане вече е започнал, каза високопоставен служител на Министерството на правосъдието в сряда.

Все още не е ясно колко от 93 000 са за новата опция, каза служител на Министерството на правосъдието.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Хейли Брицки от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР